10 Kasım 2015 20:22

'Kristal gece'nin yıl dönümünde mültecilere yönelik saldırılar protesto edildi

Paylaş

Almanya'da Nazilerin Yahudilere yönelik saldırıları başlattıkları 9 Kasım 1938’de yani ‘Kristal Gece’nin yıl dönümünde İsveç’in 20 yerleşim biriminde sığınmacılara yönelik ırkçı saldırılar yapılan gösterilerle protesto edildi.

‘O zaman Kristal Gece, Şimdi yakılan mülteci kampları’ sloganıyla düzenlenen gösterilerde son 6 ayda 23 mülteci kampının yakılmasına dikkat çekildi. Protestolar sırasında yapılan konuşmalarda, saldırılardan İsveç Parlamentosunda 50 parlamenter ile temsil edilen ırkçı ve yabancı düşmanı parti ‘İsveç Demokratları’ ve diğer faşist grupların sorumluların olduğu vurgulandı.

Eylemlerde İsveç hükümetine saldırılara karşı ilticacı kamplarında alınan güvenlik önlemlerini artırması çağrıları yaptılar. Mariatorget Meydanı’nda yağmur altında düzenlenen gösteride konuşmalar yapan İşçilerin Merkez Organizasyonu (SAC), Rojava Komitesi, Her şey Herkese, Linje 17 yöneticileriyle İsveçli sanatçılar, konuşmalarında 9 Kasım 1938’de Almanya’da Nazilerin Yahudilere yönelik saldırıları ile günümüzde Avrupa ülkelerinde sığınmacılara yönelik devletlerin tutumlarındaki benzerliğe dikkat çektiler.

‘Faşizme ve ırkçılığa karşı ortak mücadele’,  yazılı pankartların taşındığı gösteride konuşan Peter Samuelsson, ‘Yeter artık diyoruz. Akdeniz’deki boğulmalara, ilticacı kamplarının yakılmasına son verin diyoruz’ diye konuşarak İsveç hükümetine İsveç’e gelen tüm sığınmacılara ülkede devamlı kalmasına izin verme çağrısında bulundu. 

İsveç Demokratlarına üye 30 kişinin, aralarında Türkiye, Yunanistan, Macaristan ve Almanya’nın da bulunduğu 6 ülkede,  mültecilerin İsveç’e gelmelerini engellemek için bildiri dağıttığı bildirildi.

İsveç’in güvenliksiz bir ülkeye dönüştüğü, çetelerin şiddetinin arttığı iddia edilen bildiride ‘Zorla evlilik ve çok kişiye evlilik asla kabul edilmeyecektir. Helal kesim, hicap ve burka bizim ülkemizde yasaklanacaktır’ ifadelerine yer verildi. (Stockholm/EVRENSEL)

FOTOĞRAF: ARŞİV

ÖNCEKİ HABER

Beate Zschaepe konuşacak mı?

SONRAKİ HABER

Lavrov: Esad’ın gitmesi soyut bir talep

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...