11 Kasım 2015 00:18

Beate Zschaepe konuşacak mı?

Paylaş

Almanya’da 2000-2007 yılları arasında 8’i Türkiye’den olmak üzere toplam 9 göçmen esnafı ve bir Alman polisi katleden, iki yere bombalı saldırılar düzenleyen ırkçı terör örgütü NSU’nun hayatta kalan üyesi Beate Zschaepe’nin çarşamba günü görülecek 244. duruşmada konuşacağı ileri sürüldü. Alman basını tarafından “Zschaepe suskunluğunu bozacak” şeklinde verilen haberlere göre, Zschaepe’nin duruşmada önemli açıklamalarda yapacağı iddia edildi. Ancak daha sonra bu açıklamaların doğrudan Zschaepe tarafından değil, yaz aylarından bu yana atanan yeni avukatı Mathias Grasel aracılığıyla yapacağı belirtildi. Grasel, asıl açıklamanın Zschaepe adına kendisinin yapacağını doğruladı.

Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde 6 Mayıs 2013’te başlayan NSU Davası’nda baş sanık olarak yargılanan Zschaepe, bugüne kadar her duruşma sırasında salona girdikten sonra basın mensuplarına arkasını dönerek oturuyor. Mahkeme tarafından yöneltilen sorulara ise bizzat cevap vermeyerek sessiz kaldı. Ancak, bugüne kadar görülen duruşmalarda ortaya çıkan delillere göre, Zschaepe’nin cinayetleri işleyen Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhadt ile birlikte hareket ettiği kezinlik kazanmış bulunuyor. Bir tek cinayetler sırasında olay yerinde olup olmadığı bilinmiyor. Bu nedenle, dava sonunda ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası almasına kesin gözüyle bakılıyor.

Zschaepe’nin avukatı aracılığıyla konuşmak istemesi neleri söyleyeceğine bağlı olarak, davayı uzatma mı yoksa yeni bir plan gereğince mi hareket ettiği belli olacak. Zschaepe, kendisini savunan diğer avukatların azledilmesi için mahkemeye başvurmuş, ancak bu isteği reddedilmiş. Bunun üzerine dördüncü bir avukat atanarak, bir uzlaşma sağlanmıştı.(Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dildilian kardeşlerin objektifinden: Bir toplumun yitik öyküsü

SONRAKİ HABER

'Kristal gece'nin yıl dönümünde mültecilere yönelik saldırılar protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...