11 Kasım 2015 00:06

‘Dandini dandini’leyin, ‘agu’lamayın

Paylaş

Ninni, bu topraklarda bebeği rahatlatarak uyutmanın ezgisidir. Sadece uyutmak için değil, bebekleri eğlendirmek, sevmek yani onlarla iletişime geçmenin aracıdır. Annenin kalbinden bebeğin kulağına fısıldanan aşktır. Ya da annenin bebeğiyle dertleşmesidir. University of Montreal’den araştırmacıların yaptığı bir çalışma, ebeveynleri ninni öğrenmeye yönelteceğe benziyor. Zira araştırma, bebek diliyle konuşmak yerine şarkı söylemenin bebekleri daha fazla rahatlattığını ortaya koydu.

TÜRKÇE DİNLETTİLER

6 ila 9 aylık 30 bebek üzerinde yapılan araştırmada, bebekler dış uyaranlardan tamamen arındırılmış bir odaya alarak, Türkçe ninniler dinletildi. Ninniler Türkçe dilinde dinletildi zira,  ninniler bebekler için yabancı dil durumundaydı böylelikle bebeklerin tanıdık bir sesten etkilenmeleri  engellenmiş oldu.. Sonrasında araştırmacılar; ninni dinleme anı ile, bebekçe konuşma ve bir yetişkin tarafından yapılan konuşma anının bebeklerin sakinlik seviyelerini ne düzeyde etkilediğini karşılaştırdılar. Şarkının ardından, bebekler yaklaşık 9 dakika boyunca sakin kalırken, bebekçe konuşmaya ya da bir yetişkinin yaptığı konuşmaya maruz kalan bebekler yalnızca yaklaşık 4 dakika boyunca sakin kaldı.

MÜZİK ZEVKİ ANNE KARNINDA GELİŞİYOR
 
Bebeklerin müzik zevklerini daha henüz anne karnındayken geliştirmeye başladıkları biliniyor. University of Helsinki’den araştırmacılar, 2013 yılında yaptıkları bir çalışmaya; hamileliklerinin son üç ayında; bebeklerine “Twinkle Twinkle Little Star” şarkısını dinleten 10 hamile kadını dahil etti. Bebekler dünyaya geldiklerinde, hamilelik sürecinde ninniyi dinlememiş bebeklere kıyasla tekrar dinletilen ninniye dair önemli düzeyde yüksek beyin aktiviteleri gerçekleştirdikleri görüldü. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kumkapı'da Senegalli göçmeni 3. kattan aşağı attılar

SONRAKİ HABER

Dildilian kardeşlerin objektifinden: Bir toplumun yitik öyküsü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...