09 Kasım 2015 13:59

‘CanKırmızı’ talasemi hastalarını anlatıyor

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Akdeniz kıyılarındaki şehirlerde yoğun olarak karşılaşılan Talasemi (Akdeniz anemisi) ve orak hücre anemi hastalığı üzerine çekilen “CanKırmızı” isimli belgeselin galası Cumartesi günü Adana’da yapıldı. Galaya çevre illerdeki hastalar ile hasta yakınları yoğun olarak katıldı.

Zafer Özgentürk'ün yönettiği belgesel, orak hücre hastası olan Faruk isimli bir çocuğun hastalığı ile tanışmasını ve dernek çevresinde tanıştığı talasemi ve orak hücre hastaları ile diyalogları üzerinden talasemi ve orak hücre hastalıkları hakkında farkındalık yaratma amacı taşıyor. Belgeselde Faruk “Hastayız diye hayata küsmenin anlamı yok. Hastaysak ona göre yaşayabiliriz. Hastaysak bile inadına yaşamalıyız” diyor.

HASTALIK ÖNLENEBİLİR

Filmin galasının ardından gazetemize konuşan Talasemi Federasyonu Başkanı Ali Kılıç, yeni hasta doğumunu kontrol altına alarak hastalığın tamamen ortadan kaldırılması için farkındalık çalışmaları yaptıklarını ifade etti. Hatay Talasemi ve Orak Hücre Hastalıkları Derneği Başkanı Burhan Kerimoğlu da ellerinde net veri olmamakla birlikte 3-4 bin talasemi hastası Suriyeli mültecinin Türkiye’de olduğunu ifade ederek, dört yıl içerisinde 200 kadar Suriyeli hastanın kendilerine başvurduğunu ve birçok kişinin hastanelerde tedavi gördüğünü bildiklerini ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Akpa’da yasa dışı kesilen aidatlar iade edilecek

SONRAKİ HABER

Selam Tevhid Soruşturması iddianamesi kabul edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...