09 Kasım 2015 13:31

HDP: Taşeron uygulaması da, iş cinayetleri de sürüyor

Paylaş

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin ekim ayında iş cinayetleri sonucunda 143 işçinin yaşamını yitirdiğini bildirmesi üzerine açıklama yapan HDP, ‘Taşeron uygulaması da, iş cinayetleri de sürüyor” diyerek taşeronluğun kaldırılması çağrısı yaptı.

“AKP Hükümeti 1 Kasım seçimleri öncesi, işverenleri rahatsız etmemek amacıyla, eğitim adı altında işyeri denetimlerine ara vererek bütün müfettişlerini tatile çıkardı. Aynı uygulama 7 Haziran seçimleri öncesinde de yapılmıştı. 2015 yılı içinde işverenlerle birlikte, iki ay teftişi engelleyen hükümetin elinde iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin kanı bulunmaktadır” denilen HDP açıklamasında, iş cinayetlerinin gerçek sorumluları olan işverenler, bürokratlar ve siyasiler yargılanmadıkça, iş güvenliğinin sağlanmasının ve iş cinayetlerinin önlenmesinin mümkün olmayacağı vurgulandı.

ASLİ-YADIMCI AYIRIMINA SON

İş Yasası’nda kamuda “asıl iş”te taşeron işçi çalıştırılması yasaklanmış olmasına rağmen yasanın keyfi şekilde uygulanmadığının belirtildiği açıklamada şu talep dile getirildi: 

“Asli iş/yardımcı iş gibi bir uygulama son derece yanlıştır. Bu ayrımda ısrar mevcut çalışma sistemine yasal kılıf uydurarak taşeron uygulamasına devam etmekten, 450 bin kamu işçisini taşeron çalışmaya mahkum etmekten başka bir anlama gelmemektedir. Bu ayrımı değiştirmeli ve kamu işçisini kadroya almalıdır. Diğer yandan bütün çalışma yaşamında taşeron sistemine son verecek yasal düzenlemeleri yapmalı ve hızla parlamentoya getirmelidir.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sabah’tan ‘Dumanlı kayıplara karıştı’ iddiası

SONRAKİ HABER

Silvan'da bir genç daha polis tarafından öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa