09 Kasım 2015 12:54

Dünya Doping Kurumu Rusya'nın atletizm şampiyonalarına katılımının engellenmesini istedi

Paylaş

Dünya Dopingle Mücadele Kurumu (WADA) tarafından hazırlanan raporda, Rusya'nın hem Spor Bakanlığı, hem federasyon hem de sporcu düzeyinde yasaklı maddelerin kullanımı için usülsüzlük yaptığı belirtiliyor ve ülkenin atletizmden men edilmesi isteniyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre raporda Rusyanın dopingle mücadele konusunda kayda değer adım atmadan uluslararası atletizm şampiyonalarına katılımının engellenmesi talep ediliyor.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin WADA raporunu dikkate alması halinde Rus atletlerin 2016 Rio olimpiyatlarında yarışamaması gündeme gelebilir.

Özellikle 2012 Londra Olimpiyat oyunlarında Rus yetkililerin ve Rus atletlerin doping yönetmeliklerini hiçe saydığı ve 'Olimpiyat oyunlarını sabote ettiği' ifadeleri raporda yer alıyor.

5 ATLETE ÖMÜR BOYU MEN TALEBİ

Raporda 2012 Londra Olimpiyat oyunlarında altın madalya kazanmış olan Mariya Savinova-Farnosova ile bronz madalya kazanan Ekaterina Poistogova dahil toplam 5 atlet için de ömür boyu spordan men talebi yer alıyor.

Her iki atlet de kadınlar 800 metrede yarışmış ve birer madalya kazanmıştı.

Rusya'daki doping testlerini yürüten laboratuvarın müdürü Grigory Rodçenko'nun da işten çıkarılmasını tavsiye eden WADA raporunda, "Laboratuvar sürekli olarak baskılara maruz kalıyordu" deniyor.

Sonuçları pozitif çıkan doping testlerinin hasır altı edilmesi konusunda Rus hükümetinden ve Rusya istihbarat servisi FSB'den laboratuvar yönetimine baskı yapıldığı da ifade ediliyor.
FSB'nin Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen 2014 Kış Olimpiyat oyunları sırasında da dopingle mücadele merkezlerine sızdığı ve test sonuçlarıyla oynadığı raporda yer alan iddialar arasında.

Raporda tanıklığı aktarılan bir kişinin Soçi konusundaki şu sözlerine yer veriliyor:
"İçeride tanımadığımız bir takım kişiler dolaşıyordu. Bize teknisyen olduklarıı söylüyorlardı ama aslında FSB ajanlarıydılar."

DİACK'DA SORUŞTURULUYOR

Raporun açıklanmasından dakikalar önce Uluslararası Olimpiyat Komitesi, eski IAAF Başkanı 82 yaşındaki Lamine Diack'ın da onursal üyeliğinin askıya alınması tavsiyesinde bulundu.

Diack, Rusya'da sonucu pozitif çıkan doping testlerini hasır altı etme karşılığında 1 milyon euro almakla suçlanıyordu.

Daha rapor açıklanmadan Fransa'da savcılar Diack aleyhine harekete geçmiş ve eski IAAF Başkanı hakkında soruşturma başlatmıştı.

'GÜVENİ TAZELEYECEĞİZ'

Raporun açıklanmasından önce BBC'ye röportaj veren IAAF'ın yeni Başkanı Sebastian Coe ise yaşananları 'Spor için karanlık günler' olarak nitelemiş ve "Göreve gelir gelmez kapsamlı bir inceleme başlattım. Ortaya atılan iddiaların ciddiyeti ışığında bu incelemelerin derinleştirdik" demişti.

Coe, spora ve atletizme olan güveni tazeleyebilmek için elinden geleni yapacağını da vurgulamıştı.

Coe'nun bahsettiği IAAF incelemesi, sadece Alman televizyonlarında gösterilen ve Rusya Atletizm Federasyonu'nu inceleyen bir belgesel kapsamındaydı.

Belgeselde Rus yetkililerin atletlere para karşılığında yasaklı maddeleri kullanma izni verdiği ve hatta bu maddeleri tedarik ettiği iddia ediliyordu. Belgesel aynı zamanda atletlerin doping testi sonuçlarının da hasır altı edildiğini belirtiyordu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

IŞİD Afganistan’da bir çocuğu infaz etti

SONRAKİ HABER

IŞİD mültecilerin arasına sızdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...