09 Kasım 2015 11:26

İçişleri yetkilisinden HDP milletvekiline: Üç mahalleyi haritadan sileceğiz

Paylaş

Cumhur DAŞ
Diyarbakır

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde 2 Kasım’da ilan edilen sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Tekel, Konak ve Mescit Mahallerinde özel hareket polislerinin saldırısı sonucu 5 kişi yaşamını yitirirken, polis ablukası sürüyor. İlçedeki operasyonlarda tank dahil ağır silahlar kullanıldığı ifade edilirken, Silvan’da incelemelerde bulunan HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir gazetemize çok çarpıcı bilgiler verdi. Pir, İçişleri Bakanlığına bağlı bir yetkilinin kendilerine “Biz Silvan’daki bu üç mahalleyi haritadan sileceğiz” dediğini aktardı.

Diyarbakır’ın Silvan ilçesindeki sokağa çıkma yasağı 7. günü geride bıraktı. Tekel, Mescit ve Konak Mahallerinde şiddetli çatışmalar yaşanırken, bu üç mahalleye çıkan tüm cadde ve sokak girişleri polis tarafından zırhlı araçlarla kapatıldı. Polis mahallelere giriş ve çıkışlara izin vermezken, birçok ev kurşun ve bombaların hedefi oldu, bazı evler ise yakıldı.

BİR CANLI, BİR GÖLGE GÖRDÜKLERİNDE ATEŞ EDİYORLAR

Silvan’da incelemelerde bulunan HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, gazetemize yaptığı değerlendirmede ilçede korkunç bir tablo olduğunu söyledi. Silvan’da evlerin yakıldığını ve bombalandığını ifade eden Pir, “İçişleri Bakanlığına bağlı bir yetkili bize aynen şöyle söyledi; ‘Biz Silvan’daki bu üç mahalleyi haritadan sileceğiz.’ Şimdi yaşanan budur. Sivil halk gözetilmeden her yere ateş açılıyor. Asker, polis ya da hiçbir yerde kaydı olmayan benim ‘kelle avcısı’ dediğim kişiler yaşam gördükleri her evi yukarıdan aşağıya tarıyorlar” dedi.

Mahallelerde ağır silahların kullanıldığını kaydeden Pir, “Mahalleri gören yerlere de tanklar konuşlandırılmış. Biz de mahallelere giremiyoruz. İçeriden aldığımız bilgilere göre, bazı evlerin kilerine ya da bodrum katına 10-15 kişilik gruplar sığınmış durumda. Kimse dışarıya çıkamıyor. Çünkü bu kelle avcıları çatılara konuşlandırılmış. Bir evin içinde bir gölge ya da canlı bir şey görseler hemen o evi taranıyor. Daha önce bir iki saat ara verirlerdi siviller bir nefes alırdı. Ama şimdi neredeyse 24 saat operasyon yapıyorlar” dedi.

İLÇEDE KORKUNÇ BİR DURUM VAR

Binalara top atışı yapıldığını, evlerin yakıldığını söyleyen HDP’li Pir, “Mahallelerin karşı tarafına konuşlandırılmış tanklar var. İçeride de ağır silahlar kullanılıyor. Korkunç bir durum var. İçişlerine doğrudan bağlı olan birisi diyor ki; Biz bu üç mahalleyi haritadan sileceğiz. Eskiden bir iki saat ara olurdu. En azından siviller bir nefes alabiliyordu. Şimdi bu mahallelere 24 saat operasyon yapacağız diyorlar. Sivillerin yaşam hakkı hiçbir şekilde gözetilmiyor.

VALİ DE KAYMAKAM DA ‘BİZİ AŞIYOR, EMİR YUKARIDAN’ DİYOR

Yetkililerle yaptıkları görüşmelerin sonuçsuz kaldığını söyleyen Pir, “Vali de kaymakam da ‘Bu durum bizi aşıyor. Bize yukarıdan emir geldi’ diyor. Yani bu emir İçişleri Bakanlığından, dolayısıyla hükümetten ve Cumhurbaşkanından verilen bir emirdir. Türkler ile Kürtler arasında bir kırılma olmaması isteniyorsa bu saldırılara bir an önce son verilmeli” dedi.

MÜZAKEREDEN BAŞKA YOL YOK

Hükümetin bir an önce Abdullah Öcalan’la görüşüp, müzakere masasına dönmesi gerektiğini söyleyen Pir, “Bunun başka yolu ve yöntemi yoktur. Eskiden de başka yol yoktu şimdi de yok” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Çayeli grevi sonlandı

SONRAKİ HABER

Sağlık ocağının kaldırılması 4 cana mal oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...