08 Kasım 2015 11:32

Musa Anter Davası’na yarın devam ediliyor: ‘Faillerin aklanmasına müsaade etmeyeceğiz’

Paylaş

Cizre JİTEM davasının beraatla sonuçlanmasının ardından gözlerin çevrildiği Musa Anter davası için gazetecilerden çağrı geldi. Kürt bilgesi Musa Anter’in ardılları olan gazeteciler, “Apê Musa’nın faillerinin aklanmasına müsaade etmeyeceğiz” diyerek, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülecek davaya katılım çağrısı yaptı. 

20 Eylül 1992 yılında “Beyaz Toros”la kaçırıldıktan sonra katledilen Musa Anter ile ilgili dosya 21 yıl sonra açıldı. Dava iddianamesi 5 Temmuz 2013’te Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmesine rağmen bugüne kadar dosyada  bir arpa boyu yol alınamadı. Üstelik 24 Kasım 2014’te Anter cinayetinde adı geçen korucubaşı Hamit Yıldırım, “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım, itirafçı Abdulkadir Aygan ve Albay Savaş Gevrekçi’nin avukatlarının başvurusu sonucu dosya “güvenlik” gerekçesiyle Diyarbakır’dan Ankara’ya taşındı. JİTEM ana davasıyla birleştirilen Musa Anter davasının, duruşması öncesinde DİHA’ya konuşan gazeteciler davaya sahip çıkma çağrısında bulundu. 

‘FAİLLER BULUNMADI’

JİNHA editörü Mekiye Gürenç, Cizre JİTEM davasında emekli Albay Cemal Temizöz ve korucubaşı Kamil Atak ile suç ortaklarının beraat edilmesine dikkat çekerek, verilen kararın Kürt halkında devlete karşı olan güvensizliği arttırdığını söyledi. Katledilmesinin üzerinden 23 yıl geçmesine rağmen Musa Anter  davasında hiçbir failin yargılanmadığına işaret eden Görenç, “Görülecek olan davaya ilişkin kaygılarımız var. Yakın zamanda Suruç, Amed ve Ankara’da bombalı saldırılar yaşandı. Bu katliamların failleri de, JİTEM tarafından gerçekleştirilen katliamların failleri de bulunmadı” dedi. Tıpkı Musa Anter gibi doğrulardan taviz vermeyerek gerçeklerin peşinde olacaklarını ve Musa Anter’in  kalemini yerde bırakmayacaklarını belirten Görenç, davaya katılım çağrısı yaptı. 

‘SESİMİZİ YÜKSELTELİM’

90’lı yıllarda Kürt halkına karşı  yürütülen savaş politikalarının  bugün de sürdürüldüğünü dile getiren Özgür Gün TV Haber Müdürü Ömer Tur da, “1990’lı yıllarda katledilen 17 bin 500 kişi arasında Kürt siyasetçiler, gazeteciler, aydın ve yazarlar bulunuyor. Apê Musa da kirli savaşta katledilenlerden biri” diye konuştu. Musa Anter davasının Ankara taşınmasının altında kamuoyu takibinden uzaklaştırma amacı olduğunu ifade eden Tur, “Apê Musa’nın faillerinin diğer JİTEM davalarının failleri gibi aklanmasına müsaade etmeyeceğiz. Apê Musa davasının beraatla sonuçlanmaması için tüm özgür basın çalışanları başta olmak üzere akademisyen aydın ve yazarların duruşmaya katılmaları gerekiyor” çağrısında bulundu.

Azadiya Welat Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ramazan Ölçen ise, Kürt illerinde yaşanan katliamların faillerinin bir bir beraat ettiğine işaret ederek, Musa Anter davasının özgür basın çalışanları açısından büyük önem arz ettiğini dile getirdi. Musa Anter davasının Ankara’ya taşınarak Cizre JİTEM davasında olduğu gibi faillerin aklanmak istendiğini söyleyen 

Ölçen, şöyle devam etti: “Her ne kadar davaları Kürdistan’dan kaçırarak failleri aklamaya çalışsalar da, biz Apê Musa’nın torunları olarak faillerden hesap soracağız. Davalar ne kadar beraatla sonuçlansa da Apê Musa’nın izinde olmaya ve DİHA’nın sloganıyla gerçeklerden asla taviz vermemeye devam edeceğiz.” (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Özcan, Alevilere yönelik baskıları kaleme aldı

SONRAKİ HABER

Polisin tehdit ettiği Bianet muhabiri Beyza Kural: Gazetecilerin bir arada olması önemli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...