07 Kasım 2015 15:16

Süryani Birlik Partisi’nden Bersûm: Süryanilerin adı kullanılarak geliştirilen iddialar yalan

Paylaş

Süryani Birlik Partisi Yürütme Kurulu üyesi Senharîb Bersûm, ‘Rojava’daki Süryani ve Ermenilerin mallarına el konulduğuna’ yönelik haberlerin asılsız olduğunu ve bu tür iddialarla halklar arasında fesat yaratmanın amaçlandığını belirtti.

Konuyla ilgili ANHA’dan Heyfa Mûsa’ya konuşan Süryani Birlik Partisi Yürütme Kurulu üyesi Senharîb Bersûm, sözkonusu tüm iddiaları yalanladı.

Bersûm, bu yönlü iddia ve haberlerin yalandan ibaret olduğunu  belirterek şöyle konuştu: “Rojava demokratik Özerklik yönetimini karalama ve Rojava halklarının kardeşliğine düşmanlık kampanyasının bir parçasıdır. Bu iddialar yayınlanmadan önce de Türkiye’deki faşizme hizmet eden bazı yayın organları YPG ve demokratik özerk yönetimin Arap halkına yönelik de öszde “etnik temizlik” yaptığını iddia etti. Ancak halka ve devrimimize dümanlık yapan bu kesimlerin tüm iddialarının hiçbir doğruluğu olmadığı görüldü. Özellikle bölgedeki tüm halkların ortak iradeyle Rojava demokratik özerklik sistemi ilan etmesinin ardından bu tür iddialar yoğunlaştırıldı. Aynı kaynaktan çıkan bu iddia ve asparagas haberlerin halklar arasında fesat oluşturma amacı taşıdığı birkez daha açığa çıkmıştır.”

Bersûm, sözkonusu basın-yayın organlarının özelikle Asuri, Süryani veErmeni halkı adına gerçekdışı ve tamamen yalan haberler servis etmelerinin de manidar ve dikkat çeken bir nokta olduğunu belirterek “halklarımız adına Rojava’da hristiyan halklara yönelik baskı ve talan yapıldığını” yazdılar. Bu durum, Rojava devrimi ve demokratik özerklik sistemine düşmanlık hamlesinin sürdürlemk istendiğini gösterektedir” sözleriyle asılsız iddialara tepki gösterdi.

Bu düşmanlığın yeni olmadığını ve devrimin ilk gününden bu yana artarak devam ettiğine ve demokratiközerklik yönetiminin ilanıyla bu düşmanlığın katmerleştiğine dikkat çeken Bersûm, “özellikle bazı kesimler planları boşa çıkıp asker ve siyasi açıdan yenilince bu tür iddialarla bölge halklarına yönelik çirkin saldırılarını sürdürmeye çalışmaktadır. Ama bu nafile bir çabadır. Öncekiler nasıl boşa çıkarıldıysa şimdiki çirkin iddia ve saldırılar da boşa çıkarılıp gerçek amaçları deşifre edilecektir” dedi.

Raporda “Cizîr kantonunda hristiyan halkın mallarına – mülklerine el konulduğu, talan edildiği” yönündeki iddiaya ilişkin Bersum, bunun gerçek olmadığını ve aksine göçedenlerin mal-mülklerinin korunması için özel bir yasa üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

“Bölgedeki tüm halkara kürtçenin dayatıldığı” iddia edilen Demokratik Toplum Eğitim Sistemine de değinen Senharîb Bersûm şunları söyledi: “Rojava’da demokratik özerklik yönetiminin tüm halkların hak ve özgürlüklerini savunup güvence altına aldığını biliyor. Her oluşumun temel haklarından biri de kendi anadilinde özgürce demokratik düşünceye dayalı eğitim görmesidir. Dolayısıyla ileri sürülen bu iddianın da gerçekliği yoktur. Kürt halkı örgütlü çalışıp eğitim materyallerini kürtçe kendi anadillerinde hazırlayıp eğitim alanında kullanmaya başladı. Özel bir komite kuruldu ve aynı konuda Arap ve Süryan halkının da kendi anadilinde eğitim materyallerine kavuşması için çalışmalar halen devam ediyor. Bu alışma sonuçlanınca bu halklar da kendi ana dillerinde eğitim görecekler. Bunun önünde hiçbir engel de yoktur.”

Bersûm, sözkonusu gerçek dışı iddiaların hedefinde halkın özyönetimi olduğunu belirterek “bu sistemimize düşmanlık yapanlara karşı halklarımız özgürlük iradesiyle, birliği ve toplumsal dayanışmasıyla karşı koyup bu kirli emellerini boşa çıkaracaktır” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

PYD Eş Başkanlık Danışmanlığı: ‘Göçmen Mülkü Kanunu’ çıkarılmadı

SONRAKİ HABER

Medipol Başakşehir, Trabzonspor'u tek golle geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...