07 Kasım 2015 13:55

Surların ardında tek bir sözcük hayat buluyor; BARIŞ!

Aylardır bölgede birçok kent ve ilçelerinde çatışmalar yaşandı, günlerce süren sokağa çıkma yasaklarına şahit olduk. Diyarbakır bu savaş halinin açığa çıktığı illerden biriydi.

Paylaş

Funda KELEŞ
Aylardır bölgede birçok kent ve ilçelerinde çatışmalar yaşandı, günlerce süren sokağa çıkma yasaklarına şahit olduk. Diyarbakır bu savaş halinin açığa çıktığı illerden biriydi. İnsanların temel ihtiyaçlarını karşılayamadığı, can güvenliğinin olmadığı ve amansızca bir ablukanın yaşandığı Diyarbakır’da halk oksijen yerine biber gazı solur hale geldi. 
Savaş politikalarının halkın günlük yaşamına nasıl yansıdığını, dört gün boyunca sokağa çıkma yasağı ilan edilen ve çatışmaların haftalarca sürdüğü Diyarbakır Sur ilçesinde yaşayan kadınlara sorduk. Kadınların ağırlıkla kurduğu ve ısrarla tekrarladığı cümleler “Barış istiyoruz!”, “Birlik, beraberlik olsun istiyoruz!” oldu. Diyarbakır’ın tarihi surlarının ardından yükselen kadın sesleri,  tüm ülke kadınlarının sesine karışsın istedik. Şimdi onlardan dinleyelim…

BURADA KADINLAR HER ŞEYİ BİLİR
Hacire Gökçek: Merhaba ben ev hanımıyım. 35 yıldır burada oturuyorum. Dört gün boyunca sokağa çıkamadık. Bırakmadılar kafamızı kapıdan dışarı çıkaralım. Bir kere kapıdan başımı dışarı çıkarttım; ateş ettiler, kurşun kapıya isabet etti. Sokağa çıkma yasağı boyunca evde ne vardıysa onu yaptık yedik. Ekmek dışında diğer besin ihtiyacımız yoktu, çünkü hazırlıklıydık, olaylar çıktığından dolayı. Dört günden sonra çocuklarım açtı, evde ekmek kalmadı dışarı çıkmak zorunda kaldım. Sokakta özel harekâtçılar yolumu kesti “Dışarıda ne yapıyorsun?” dediler, “Evde yiyecek bir şey kalmadı, ekmek almam lazım” dedim öylece izin verdiler de gidip ekmek alabildim çocuklarıma. Bu dört gün boyunca çocuklar ve eşim işe gidemediler. Beklentimiz bir an önce bu ateş sönsün. Biz diyoruz birlik beraberlik olsun. Artık huzur istiyoruz. Kimin başa gelmesi iyi olacaksa o olsun. Biz Kürt halkı olarak da haklarımızı istiyoruz. Bizim de başarılarımız olsun istiyoruz. Dilimizi ve Kürdistani hayatımızı istiyoruz. Burada kadınlar her şeyi bilir. Çünkü burada acıyı da açlığı da kadınlar çekiyor. 

HER GÜNÜMÜZ ÖLÜM GİBİ BİZE

Sevim: Çocuklarımızı sokağa bırakmaya, okula göndermeye korkuyoruz. Liseye giden bir oğlum var, okullar açıldığından beri bir gün dahi okula gitmedi; korkuyoruz çünkü. Barış istiyoruz. Her iki tarafa da “Yeter artık! Barış” diyoruz. Her günümüz ölüm gibi bize. Küçük bir çocuğum var, yaşanan çatışmalardan, patlamalardan dolayı geceleri uykudan fırlıyor, “Geldiler, geldiler!” diye bağırıyor. Haber kanalları doğruyu söylemiyorlar birkaçı dışında, hep yalan haber gördük. Görünen köy kılavuz istemiyor. Herkes burada yaşananları çok iyi biliyor. Gelip gördükleri gerçeğin üzerine yalan haber yapıyorlar. İmkânımız yok, olsaydı burada kalmaz giderdik.

700 EV TAŞINDI MAHALLEDEN
Özgül: Biz burada iki ateş arasında kaldık, perişan olduk. Sadece barış olsun istiyoruz. Bir daha bunlar yaşanmasın istiyoruz. Bakın herkes terk etmek zorunda kaldı mahalleyi, ona da izin vermiyorlardı, çıkartmıyorlardı, 700 ev taşındı. Kimse kalmadı ki mahallede, iş yapamıyoruz. Zaten dört gün boyunca dükkânı da açamadık. Gözümün önünde vurdular bir kızı. Öyle üzüldük ki. Ben yiyecek bir şeyler almak için dükkâna geldim, oğlum yanımdaydı, kurşun attı polis, oğlumun ayağını sıyırdı. Allahtan canına bir şey olmadı. Televizyonda bir ölüm haberi gördüğümde kim olursa olsun ağlıyorum. Şu an ne evim, ne evladım beni mutlu ediyor. Duyunca heyecanlanıp mutlu olduğumuz tek kelime barıştır. Kadın daha şefkatli, daha vicdanlı olduğu için barışın gelmesinde önemlidir. Barış istiyoruz…

BU SAVAŞ BİTSİN ARTIK
Fatma: Günlerce çıkamadık evlerimizden. Kimseye izin vermiyorlardı ki başını dışarı çıkartsın. Çoluk çocuğumuz perişan oldu. Hala okullar açılmamış, okula gidemiyorlar. Neden bizim evlatlarımız okula gidemesin. Biz bu savaş bitsin istiyoruz artık. Nereye kadar böyle sürecek! Kim barıştan yana olursa oyumu ona vereceğim. Artık kan dökülsün istemiyoruz.

 

ÖNCEKİ HABER

Seçim ötesi barış, seçim sonrası barış

SONRAKİ HABER

Uğur nerede öldürüldü? Ceylan peki? Ya Berkin?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...