05 Kasım 2015 19:35

NASA: Mars'ın atmosferi Güneş fırtınası nedeniyle parçalandı

NASA, Mars'ın karbondioksit ağırlıklı atmosferinin bundan milyarlarca yıl önceki bir Güneş fırtınası nedeniyle parçalandığını açıkladı.

Paylaş

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Mars'ta atmosferin milyarlarca yıl önce güçlü Güneş rüzgarları sebebiyle yok olduğunu duyurdu.

NASA'nın Mars Atmosferi ve Buharlaşma Evrimi (MAVEN) uzay aracının elde ettiği veriler ışığında beklenen açıklama yapıldı. Bilim dergileri Science ve Geophysical Research Letters'ta da yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, kızıl gezegenin atmosferini inceleyen MAVEN, bir zamanlar sıcak ve yağışlı çevre koşullarıyla bilinen yaşamı destekleyebilecek nitelikte olduğu varsayılan karbondioksit ağırlıklı atmosferin, milyarlarca yıl önceki Güneş fırtınalarıyla uzaya doğru dağıldığını belirledi.

HER SANİYE 100 GRAM GAZ YOK OLUYOR

Başkent Washington'daki NASA Bilim Merkezi'nde açıklama yapan idareci astronot John Grunsfeld, "Mars'ın bir zamanlar yaşamın kaynağı akıcı suyu sağlayabilecek kadar sıcak ve kalın bir atmosferi olduğunu biliyoruz. Mars'a ne olduğunu anlamak, diğer gezegenlerin de atmosferlerine dair bize bilgi sağlayacak. MAVEN'in görevi buydu" dedi.

ABD'deki Colorado Üniversitesi'nden MAVEN araştırmacısı Bruce Jakosky, "Güneş rüzgarları, Mars'ın yüzeyinden her saniye 100 gram gazı uzaya püskürtüyor. Bu, her gün kasadan bir madeni para çalmaya benziyor. Ancak kayıp zamanla çok büyük bir meblağa ulaşıyor. Güneş'in çok daha aktif ve genç olduğu milyarlarca yıl önce, Mars'taki atmosfer erozyonu çok şiddetliydi" açıklamasını yaptı.

GÜNEŞ RÜZGARLARININ SAATTEKİ HIZI 1,6 MİLYON KİLOMETRE

MAVEN'ın verilerine göre, güçlü güneş fırtınaları ve atmosfer kaybı, Mars'ın iklimini tamamen değiştiren sürecin önemli faktörleriydi. Proton ve elektron yüklü Güneş rüzgarı, yıldızın atmosferinden saatte yaklaşık 1,6 milyon kilometre hızla uzaya yayılıyor. Keşif, bir zamanlar Dünya benzeri sıcak bir küre olduğu düşünülen Mars'ın nasıl soğuk ve çölleşmiş bir gezegen haline geldiği konusunda büyük ipuçları veriyor. NASA'nın Mars'a gönderdiği 10. araç olan 671 milyon dolar değerindeki MAVEN, 2013'te uzaya fırlatılmıştı. (CİHAN) 

Mars'ta su izleri bulundu

Mars'ta eski bir göle ait olabilecek izler görüntülendi

Mars’ta cam bulundu

Mars’ta bulunan su izleri, yaşam ihtimalini artırdı

NASA, Mars’ta bulduğu suya dokunabilecek mi?

ÖNCEKİ HABER

Fabrikada tacize direnen kadın işçiye 'Davayı geri çek' saldırısı

SONRAKİ HABER

Türkçe ‘gençliğini’ yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...