05 Kasım 2015 17:17

Romanya'da son 25 yılın en büyük eylemleri: Yolsuzluk öldürür

Paylaş

Romanya’da 32 kişinin yaşamını yitirmesiyle başlayan eylemler Başbakan Victor Ponta’nın istifasının ardından devam ediyor. Dün de sokaklara dökülen Rumenler erken seçim ve siyasi reform istedi. Halk aynı zamanda uzun süredir yolsuzluk haberleriyle sarsılan hükümetin istifasını talep ediyor. Son 25 yılın en büyük protestoları, geçen cuma gecesi Bükreş’te Colectiv adlı gece kulübünde çıkan ve 32 kişinin hayatını kaybettiği yangının ardından başlamıştı.

30 BİN KİŞİ SOKAKTA!

BBC, Bükreş sokaklarında çoğunluğu genç en az en az 30 bin kişinin katıldığı eylemler gerçekleştiğini belirtti. Eylemlerin ülkenin diğer kentlerinde de yayıldığı bildirildi. Salı gecesi de Bükreş’te toplanan yaklaşık 20 bin protestocu Başbakana istifa çağrısı yapmıştı. Rumenler, gece kulübünde yangın ve benzeri durumlara karşı yetersiz önlem alınmış olmasını yolsuzluğa bağlıyor. ‘Yolsuzluk öldürür’ sloganı atan Rumenler, eski bir fabrika binasında bulunan gece kulübünün, rüşvet verilerek açıldığını belirtti.
Olaydan Başbakan, İçişleri Bakanı ve Belediye Başkanını sorumlu tutan Rumenler gösterilerde her üç kamu yetkilisinin de istifasını talep etti. Belediye Başkanı Cristian Popescu yangının çıktığı gece kulübünün açılışına yasa dışı onay vermekle suçlanıyor. Popescu ise suçlamaları reddediyor. İçişleri Bakanı Gabriel Oprea daha önce de bir motosikletli polisin kaza eseri ölümünden dolayı eleştirilerin hedefi olmuştu.

30 Ekim’de çıkan yangında zehirlenen ve vücudunun çeşitli yerlerinde yanıklar bulunan yüzden fazla kişi hâlâ hastanede. Bazılarının durumu ise hâlâ kritik. Doktorlar ölü sayısının artmasından endişeleniyor.

BBC’ye konuşan ve yangında iki arkadaşını kaybeden genç bir kadın öfkesini dile getirirken, “Bizler gençleriz ve gençler gelecek demek. Bize okulda öğretilen buydu. Böyle ciddi bir olayda genç insanlar öldüğünde bunu hepimize karşı bir saldırı olarak görüyoruz. Bazı şeyler değişmek zorunda ve bu değişim bizi yönetenlerden başlamalı” dedi. Muhalif Lider Klaus Iohannis, Facebook’ta yayımladığı mesajda halka destek vererek durumdan ne kadar etkilendiğini belirtti. Iohannis kısa mesajında, “Sıradaki adım siyasetçilere ait olmalı. İnsanların başkaldırışını görmezden gelemeyiz” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş, Lokomotiv Moskova ile 1-1 berabere kaldı

SONRAKİ HABER

Aziz Güler'in cenazesi 45 gündür sınırda bekletiliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...