05 Nisan 2012 07:26

Başbakan yargıda siyasallaşmaya karşıymış!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın ‘yargıda kuşatma’yla ilgili sözlerine yanıt verdi. Muhaliflerin yargı yoluyla en fazla cezalandırıldığı hükümetlerden olmakla eleştirilen Erdoğan, “Yargının siyasallaşmasının karşısında ilk biz dururuz” dedi.Danıştayın yeni binasının a&

Başbakan yargıda siyasallaşmaya karşıymış!
Paylaş

Danıştayın yeni binasının açılış töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, “Biz hem yasamanın hem yürütme erkinin mensuplarıyız, bizim sorumluluğumuz, bizim görev alanımız Anayasa ve yasalar tarafından belirlenmiş, kayıt altına alınmıştır. Taşıdığımız emanet şüphesiz ki millete aittir ve bu emaneti korumak, bu emanete halel getirmemek en önemli önceliğimizdir. Açıkçası biz bir insan olarak, bir vatandaş olarak da hükümet olarak da bu anayasal ve yasal sınırların aşılmasının bedelini her türlü keyfilik ve dayatmanın faturasını hayatımızın çeşitli safhalarında ödedik” dedi.

Erkler arasındaki ilişkinin sağlıksız şekilde kurulmasının, zaman zaman çekişme ve çatışma görüntüsü verilmesinin ülkeye büyük zararlar verdiğini söyleyen Erdoğan, “Yargının, yasama ve yürütmeye müdahalesinin de yargıyı siyasalaştırmaya dönük siyasal müdahalelerin de olumsuz sonuçlarını yaşadık bedel ödemiş badireler atlatmış, kimi zaman engellenmiş kimi zaman yavaşlatılmış bir hükümet olarak, Türkiye’nin bu dönemleri tekrar tekrar yaşamaması için de çok samimi bir mücadele içinde olduk” şeklinde konuştu. Güçler ayrılığı prensibinin üzerinde hassasiyetle durdukları bir prensip olduğunu öne süren Başbakan, “Yürütme, yargı ve yasama hiç biri diğerini tahakkümü altına almaya kuşatmaya veya onun yerine geçmeye çalışmadan, kimse kimseye üstünlük taslamadan sadece kendi işini en iyi şekilde yapmanın peşinde olmalıdır” dedi. AKP hükümeti döneminin muhaliflerin yargı yoluyla en fazla cezalandırıldıkları dönemlerden biri olduğu eleştirileri yaygınlık kazanırken, Erdoğan’ın “Biz her zaman, üstünlerin hukuku karşısında hukukun üstünlüğünü savunduk. Siyasallaşmış bir yargının hukukun üstünlüğünü zedeleyeceğine de samimiyetle, gönülden inandık” sözleri dikkat çekti. Anayasa ve yasalarda yaptıkları değişikliklerle hep hukukun üstünlüğünü sağlamayı amaçladıklarını anlatan Erdoğan, “Yargının siyasallaşmasının karşısında ilk duracak olan, hiç kimsenin kuşkusu olmasın, biz oluruz. Biz başından bu yana, bürokratik oligarşiyi, milli iradenin tecellisini törpüleyen, vesayetçi anlayışları bir sorun olarak algıladık. Her türlü ideolojik, etnik, mezhepsel, grupsal odaklaşmaları bir tehlike olarak gördük” ifadelerini kullandı. Erdoğan, “Şunu herkes bilmelidir; eski hal muhaldir, yani eskiye dönüş söz konusu değildir ve olamaz” diye konuştu. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Hekimlerden 5 Nisanda 5 talep

SONRAKİ HABER

Tersanede patlama: 2 ölü 7 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...