05 Kasım 2015 13:04

2 bin 300 yıllık tarihe nefes aldıran karar

Paylaş

Seçkin SAĞLAM
Çanakkale

Çanakkale'nin Ezine ilçesine bağlı Yaylacık köyü mevkiinde, Teck Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından yapılması planlanan altın madeni için verilen “ÇED gerekli değildir” kararının yürütmesi durduruldu.

Çanakkale Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu tarafından açılan davada Çanakkale İdare Mahkemesi, “ÇED gerekli değildir” kararının mevzuata ve hukuka uygun bulunmadığına karar verdi. Kararda; “Maden ruhsatı alanı toplam 2.726,85 hektar olan ve yönetmelikle düzenlenen 25 hektarlık sınırdan daha büyük bir ruhsat alanını kapsadığı anlaşılan faaliyet konusu projenin ÇED sürecine tabi olduğu ve ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilemeyeceği anlaşıldığından davalı Çanakkale Valiliğinin dava konusu ‘ÇED gerekli değildir’ kararında mevzuata ve hukuku uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Öte yandan dava konusu işlem kapsamında maden faaliyetlerine başlanılması durumunda, çevreye olacak etki ve yapılan yatırımlar açısından telafisi güç veya imkansız zararlar doğabileceği açıktır” dendi.

İlgili proje dosyasında “Proje konusu maden arama çalışmaları sırasında yarma açma tekniği kullanılacaktır. Bu işlem sırasında ruhsat sahası dahilinde, 11 adet yarma açılacaktır. Her yarma, 2 metre genişlik ve 2 metre derinlikte açılacak olup, boyları 6 metre ve 405 metre arasında değişecektir” ifadesi, bölgede dev yarıkların açılacağının sinyalini veriyordu.

Kanadalı Teck Madencilik tarafından ÇED gerekli değildir kararı alınan hem Üsküfçü hem de Yaylacık köylerindeki iki ayrı maden sahası da Neandria antik kentine yakınlıkları ile dikkat çekiyor. Ezine’de Çığrı Dağı’nın zirvesinde bulanan, Neandria’nın günümüze kadar ulaşan surları dikkat çekiyor. Günümüzden 2 bin 300 yıl öncesine kadar yaşam sürülen Neandria antik kenti, bugün hem Üsküfçü’de hem de Yaylacık’ta başlayacak altın madenleri ile çevrelenmiş durumda.

ÖNCEKİ HABER

İsveç’te mezar taşlarında karekod dönemi başladı

SONRAKİ HABER

Van'da kış hazırlıkları tamam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...