05 Kasım 2015 13:45

Mersin'de cam işçileri, eylemi bitiren Kristal İş yönetimine tepkili

Şişecam yönetiminin fırın kapanmasını bahane ederek aldığı 200'e yakın işçiyi işten atma kararına karşı işçilerin işyerini terk etmeme eylemi, Kristal İş Sendikası ile Şişecam yönetiminin yaptığı görüşme ile sona erdi. Ancak işçiler karara tepkili.

Paylaş

Mersinli cam işçileri, Şişecam’ın aldığı işçi kıyımı kararına karşı başlattıkları direnişin, sendika merkez yönetimi tarafından kıyım pazarlığına döndürülmesine sert tepki gösterdi. Paşabahçe fabrikası önünde açıklama yapan Çetintaş’ı konuşturmayan işçiler, fabrika önünden kaçarak uzaklaşmaya çalışan Çetintaş’ın arabasını yumrukladı. “Sattınız bizi hainler” diyen işçiler, şube yönetimini direnişi Paşabahçe fabrikası önünde sürdürmeye çağırdı.

Şişecam yönetiminin Mersin’de bulunan Anadolu Cam, Paşabahçe ve Trakya Cam fabrikalarından 200’e yakın işçiyi işten atma kararına karşı yapılan eylemler sonunda patronlarla Kristal-İş yönetimi arasında görüşme yapıldı.

Görüşmelerin ardından Anadolu Cam Fabrikası önüne gelerek işçilere bilgi veren Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş, Anadolu Cam Fabrikası’ndan 49, Paşabahçe fabrikasından ise 31 kişinin kendi isteğiyle ayrılmayı kabul ettiğini, işverenin Paşabahçe’den ek olarak 27 kişiyi daha atmak istediğini söyledi. Bu rakamlarla işten atılan işçi sayısı 107 olurken, işçiler Trakya Cam’dan da önümüzdeki günlerde 30’a yakın işçinin işten atılabileceğini söyledi.

NASIL SENDİKACISINIZ SİZ!

Çetintaş bu açıklamanın ardından “Zaten yüzde 100 başarı mümkün mü? Biz isterdik ki gönüllüler dışında kimse olmasın. Yüzde 100 olmasa da yüzde 75-80 başarıyı yakaladıysak iyidir” dedi. Atılan bir işçi bu açıklamaya tepki göstererek “Nasıl sendikacısınız siz? Dışarıda ne bulacağım! 10 yıl 8 ayım var emekliliğime. Benim çoluğumun çocuğumun rızkını kim verecek?” dedi.
Bu konuşmanın ardından işçilerin tepkisi büyürken, işçilerle Çetintaş arasında şu diyaloglar geçti:
Çetintaş: Biz bu yolu beraber yürüyoruz. Bağırmanın gereği yok.
İşçiler: Yazık, ayıp ya...
Çetintaş: Bu duygu ve düşüncelerle herkese başarılar diliyorum, hepinize başarılar diliyorum.
İşçiler: Çoluk çocuğumuzun psikolojisi bozuldu. Bir aydır neredesiniz?
Çetintaş: Bir ay olsun, bir buçuk ay olsun, buraya gelsem ne olacak? Eyleme şube başladı, biz de destek veririz. Koordinasyon olur...
İşçiler: Hayvanın ayağı yaralansa sararsınız. Bana gelip... Hayvan kadar değerim yok.

‘KAÇTI GİTTİ HAİN’

Tepkilerin giderek büyümesi üzerine fabrika önünde uzaklaşan Bilal Çetintaş’ın bindiği arabayı tekmeleyip yumruklayan işçiler, ellerindeki şişeleri fırlattı. İşçiler Çetintaş’ın ardından “Kaçtı gitti lan. Sattınız lan bizi, ekmeğimiz gitti. Hain” diye seslendi.  
Tartışmalar Çetintaş, fabrikadan ayrıldıktan sonra da sürdü. İşçiler, sendika yönetimini destekleyenlere ve Çetintaş’ı korumaya çalışanlara da “Sendikacıysanız eylem koyacaksınız. Bir aydır ağzını açmadınız, kafanızı kaldırmadınız. Buraya çakallığa gelmişsiniz. Yalakalar” diyerek tepki gösterdiler. Şube yönetimi ve birbirleriyle konuşan işçiler, bir süredir Anadolu Cam Fabrikası önünde süren direnişin Paşabahçe fabrikasına taşınmasını ve gerekirse üretimden gelen gücün kullanılması gerektiğini söylediler.

YENİ KIYIMLARIN ÖNÜ AÇILDI

KRİSTAL-İŞ ile işveren arasında varılan uzlaşmayı değerlendiren işçiler, bu uzlaşmayı kazanım olarak görmüyor. İşverenin zaten işçi çıkarmak istediğini ve bu kez bu rakamın 107 olarak belirlendiğini dile getiren işçiler, şunları söyledi: “Biz bugün bu arkadaşımızı feda etmiş olduk, sendika da bunu engellemedi. Biz geçtiğimiz haftadan bu yana eylemdeyiz. Yürüyüşler yaptık, işyerini terk etmedik. Ailelerimiz buraya geldi. Ama ne genel başkan ne genel merkezden kimse gelmedi buraya. Eylemimizi diğer illere, diğer fabrikalara yayacak bir faaliyette de bulunulmadı. Genel başkan sadece ‘İşçilerin atılmasını istemiyoruz. Mersin cam fabrikalarındaki eylem şubemizin inisiyatifiyle yapılıyor’ dedi. Onun haricinde Mersin’e ilişkin hiçbir çaba görmedik. Bu nedenle arkadaşlarımızın bir kısmı da gelecek kaygısıyla 3-5 kuruş teşvik primi alırım diye bu teklifi kabul etti.” Şişecam’ın Mersin dışında Eskişehir, Gebze ve diğer illerde de işten atmaların gündeme geleceğine dikkat çeken işçiler, sendika merkezinin Mersin’deki direnişi sahiplenmemesinin buralarda da işten atmaların önünü açtığına dikkat çekti. (Mersin/EVRENSEL)

Kıyıma karşı direnen Mersinli cam işçileri  dayanışma bekliyor

 

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi

SONRAKİ HABER

Gezici'nin cenazesi polis saldırıları nedeniyle mahalleden çıkartılamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...