04 Kasım 2015 09:19

HDP'den İstanbul'da yüzlerce sandığa itiraz

Paylaş

HDP, İstanbul'da sandık görevlileri tarafından alınan ıslak imzalı tutanaklar ile YSK'nin sistemine girdiği birçok tutanak arasında farklılıkların ortaya çıkması üzerine İlçe Seçim Kurulları'na yaptığı itiraza henüz yanıt verilmedi.

1 Kasım seçimlerinde AKP oyunu arttırırken, bu oyların büyük çoğunluğunun hile yoluyla AKP'ye yazıldığı iddiaları gündeme gelmişti. Birçok sandıkta oylarının eksik yazıldığını ve bazı sandıklarda ise oylarının farklı partilere yazıldığını kaydeden HDP'nin sonuçlara itiraz ettiği merkezlerden biri de İstanbul.

HDP'li sandık görevlileri tarafından alınan ıslak imzalı tutanaklar ile YSK'nin SEÇSİS sistemine girdiği tutanaklar arasında farklılıklar ortaya çıkması üzerine sonuçları tek tek inceleyen HDP ilçe komisyonları, dün saat 15.00'a kadar yüzlerce sandık sonucuna ilişkin İlçe Seçim Kurulları'na itirazda bulundu. Sandık sonuçlarında yapılan incelemelerde binlerce oyun HDP'ye yazılmadığı ya da başka partilere yazıldığı ortaya çıktı.

İlçe Seçim Kurulları'ndan HDP'nin yaptığı itirazlara ilişkin şu ana kadar her hangi bir yanıt verilmiş değil.

HDP, İstanbul 1. ve 2. bölgelerde birer milletvekili 2 bin oy farkla kaçırmıştı.

SEÇİM AKŞAMI TUTANAKLARDA FARKLILIK GÖRÜLDÜ

Oy verme işleminin ardından HDP'lilerin aldığı ıslak imzalı tutanaklardan birinde HDP'nin oyu 29, AKP'nin oyu ise 60 olarak görülürken, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) sisteminde bu sayı HDP'de 20, AKP'de 70 olarak görülmüştü. Yine başka bir sandıkta ıslak imzalı tutanaklardan birinde HDP'nin oyu 41, AKP'nin oyu ise 52 iken, YSK'nin listesinde ise aynı sandıkta HDP'nin 13, AKP'nin ise 100 olarak gösterildi. HDP'li müşahitlerin almış olduğu başka bir ıslak imzalı tutanakta HDP 33 oy alırken, YSK'ye göre bu rakam sıfır. Diğer bir tutanakta, HDP'nin aldığı 41 oy, YSK tarafından 13 oy olarak değiştirildi. Bir başka tutanak ise, 150 oy alan HDP'nin oyu 28'e düşürüldü, AKP ise 48'den 138'e çıkartıldı. HDP'nin 115 oy aldığı başka bir listede YSK'ye göre, HDP 34 oy almış. Aynı sandıkta AKP'nin 50 olarak görülen oy sayısı ise, 71'e yükseltilmişti. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Metin Lokumcu’yu anmaktan 3,5 yıl sonra yargılanmaya başlandılar

SONRAKİ HABER

Yüksekova’da polisin öldürdüğü gençleri on binler uğurladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...