03 Kasım 2015 15:21

Köylüler birleşti; Kısacık’ta altıncı şirkete geçit yok!

Paylaş

Seçkin SAĞLAM
Çanakkale

Ayvacık’a bağlı Kısacık köyünde PUMİCE Madencilik tarafından yapılması planlanan “Altın Madeni Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi” projesinin ÇED toplantısı düzenlendi. CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek’in de destek verdiği köylüler ÇED toplantısına izin vermedi. Kısacık Köyü ve çevre köylerden gelen kadınlar; “Biz yöremizde altın madeni istemiyoruz” ifadelerini kullandılar. 

Ayvacık’a bağlı Kısacık Köyü’nde yapılması planlanan altın madeni projesi yöre halkının tepkisini çekti. PUMİCE Madencilik A.Ş. tarafından işletilmesi planlanan “200805708 Ruhsat Nolu Altın Madeni Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi” projesi ile ilgili olarak Çevresel Etki Değerlendirmesi ( ÇED ) toplantısı, dün Kısacık Köy kahvesinde düzenlendi. Toplantı için köy girişinde bir araya gelen Kısacak, Güzelköy, Koşuburnu, Uzunalan ve Küçükhusun gibi çevre köylerden gelen çok sayıda yurttaş, altın madencilerini protesto etti.

ÇED toplantısı için CHP Çanakkale Milletvekili Avukat Muharrem Erkek, İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Hicri Nalbant, İl Genel Meclisi üyesi CHP’li Rıdvan İpek, Çanakkale Halkevi ve İda Dayanışma Derneği, Çanakkale Çevre Platformu’nun yanı sıra yaşam savunucuları katıldılar.

Burada gerçekleştirilmek istenen ÇED toplantısına karşı çıkan yurttaşlar, “Bölgemizde altın madeni istemiyoruz” diyerek Kısacık Köy Kahvesi’ne doğru yürüyüşe geçtiler. İçeriye sadece altın şirketi yandaşı olduğu ileri sürülen birkaç kişinin alınarak, kapısı kilitlenen köy kahvesi önünde jandarma barikatı ile karşılaşan vatandaşlar, burada durarak, içeriye girmek isteyen altın şirketi yetkililerini köy kahvesine sokmadılar. Sık sık alkış, ıslık ve sloganlarla durumu protesto eden yurttaşlar, “Her yer Kazdağı, her yer direniş”, “Altıncı şirket Kazdağı’nı terk et” ve “Direne direne kazanacağız” sloganlarını attılar. Bunun üzerine; “Toplantı yerinin kalabalık olduğu görülmüş. Tepkilerle karşılaşılmış ve halkın bilgilendirilmek istemediği belirtilmiştir” denilerek “Toplantı yapılamamıştır” tutanağı tutuldu.

ÇED toplantısı, Kısacık ve çevre köylerden gelen kadın yurttaşların direnişi sonunda ‘zafer’le son buldu. 

ÖNCEKİ HABER

Twitter’da 'Favori' butonunun yerini 'Beğen' butonu aldı

SONRAKİ HABER

Avrupa'nın tarımı öğrendiği topraklara taş ocağı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa