03 Kasım 2015 14:13

‘İslam Ordusu, Alevileri canlı kalkan yaptı’

Suriye’nin başkenti Şam’ın doğusunda Doğu Guta bölgesinde onlarca sivil kadın, erkek ve rejim yanlısı askerin kamyon kasalarındaki metal kafeslerde canlı kalkan olarak tutulduğuna ilişkin görüntüler yayınlanmıştı.

Paylaş

Suriye’nin başkenti Şam’ın doğusundaki Doğu Guta bölgesi elince tutan cihatçılar Alevileri kafes içine kapattığı görüntüleri yayınladı. Görüntülerde kafes içinde bekletilen bir çok kişinin canlı kalkan olarak kullanılacağı bildirildi. Kafes içinde aynı zamanda esir düşen Suriye Ordusunun askerleri de var.  IŞİD daha önce peşmerge ve Suriye askerlerini kafeslere koyup görüntülerini yayımlamıştı. 

KAMYONA HAPSETTİLER

Muhaliflere ait internet sitesinde yayımlanan görüntülerde, Alevi rehineler, kafeslere hapsedilmiş halde kamyon kasalarında kalabalık alanlarda gezdirilirken görülüyor. Görüntülerin nerede ve ne zaman çekildiği netlik kazanmadı. Ancak Rusya’nın muhaliflerin etkin olduğu bölgeleri bombardımana tutmasından sonra, rehinelerin ‘canlı kalkan olarak kullanıldığı tahmin ediliyor. İslam Cephesinin lideri, Zahran Alloush 2013 yılında yaptığı konuşmada ‘Alevileri dinsizlikle’ suçlamıştı. 

AFP’ye konuşan Londra Merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi yetkilileri de İslam Cephesinin Guta bölgesindeki en güçlü gruplar olduğunu belirterek, “Esir düşen Suriye askerlerinin ve Alevilerin canlı kalkan olarak kullanılacağını belirtti.

‘CANLI KALKAN SAVAŞ SUÇU’

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Suriye’de sivil ve askerleri canlı kalkan yapan İslam Ordusunun savaş suçu işlediklerini açıkladı. HRW sitesinde yaptığı yazılı açıklamada İslam Ordusu militanlarının hükümet saldırılarından korunmak için esir sivil ve askerleri kafeslere koyarak, canlı kalkan olarak kullanması sert bir dille eleştirildi. Örgüt “Bu uygulama esir alma ve insanlık onuru rezaletidir. İkisi de savaş suçudur” dedi.
HRW Ortadoğu Direktör Yardımcısı Nadim Houry “Hiçbir amaç, hükümetin saldırılarını durdurmak bile insanları kafese koyup tehlikeye atmayı haklı gösteremez” şeklinde konuştu.

Doğu Guta’da en büyük silahlı grubun İslam Ordusu adlı örgüt olduğunu ifade eden ancak bu eylemin sorumluluğunu henüz üstlenmediklerini açıklayan HRW, silahlı grubun çoğunluğu kadın ve çocuk olan yüzlerce Alevi’yi esir aldığını, kafeslere konan insanların bu esirler olabileceği endişesinden söz etti.

CİSR EŞ-ŞUĞUR KATLİAMI 

Suriye’de daha önce bir çok kez Alevileri hedef alan saldırılar yaşanmış ve Aleviler cihatçılar tarafından katledilmişti. Türkiye sınırındaki İdlip’te Cisr eş Şuğur’un el Kaide’nin Suriye kolu el Nusra Cephesi öncülüğündeki ‘Fetih Ordusu’nun kontrolüne geçmesinin ardından bölgeden katliam haberleri gelmişti. Presshaber’in yansıttığı gelişmeye göre Lübnan merkezli, Suriye hükümetine yakın çizgideki el Meyadin televizyonu, Hatay sınırındaki İştebrak köyünün Nusra ve müttefiki Çeçen savaşçılardan oluşan Muhacirin ve Ensar grubu tarafından basıldığını ve 35 sivilin katledildiğini duyurmuştu.(DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Hakkari Valiliği öldürülen 2 genci ‘terörist’ ilan etti

SONRAKİ HABER

Sisi: IŞİD iddiaları propaganda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...