03 Kasım 2015 12:33

Ekim ayında 143, 10 ayda 1461 iş cinayeti yaşandı

Paylaş

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) ekim ayında en az 143 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini açıkladı. Son rakamlarla birlikte 2015 yılının ilk 10 ayında hayatını kaybeden işçi sayısı ise en az 1461 oldu.

İSİG, her ay düzenli olarak yayınladığı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Yazılı, görsel, dijital basından, emek-meslek örgütlerinden gelen bilgiler ve işçiler, işçi yakınlarının bildirimleri ile hazırlanan rapora göre ekim ayında değişik iş kollarında meydana gelen iş cinayetlerinde 143 işçi hayatını kaybetti. İSİG, ekim ayıyla birlikte 2015 yılında iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin sayısını ise 1461 olarak açıkladı. Rapora göre, ocak ayında en az 128, şubat ayında en az 85, mart ayında en az 140, nisan ayında en az 135, mayıs ayında en az 167, haziran ayında en az 155, temmuz ayında en az 172, ağustos ayında en az 160, eylül ayında en az 176 işçi yaşamını yitirdi.

GÜVENCESİZ İŞ KOLLARI BİRİNCİ SIRADA

İş cinayetlerinin güvencesiz çalışmanın hakim olduğu inşaat, tarım ve taşımacılık iş kollarında yoğunlaştığına dikkat çeken raporda, cinayetlerin iş kollarına göre dağılımı şöyle: “İnşaat, yol iş kolunda 45 işçi; tarım, orman iş kolunda 33 emekçi; taşımacılık iş kolunda 12 işçi; madencilik iş kolunda 7 işçi; metal iş kolunda 7 işçi; belediye, genel İşler iş kolunda 7 işçi; çalıştığı iş kolunu belirlenemeyen 6 işçi; petrokimya, lastik iş kolunda 3 işçi; basın/gazetecilik iş kolunda 3 işçi; ticaret, büro, eğitim, sinema iş kolunda 3 emekçi; sağlık, sosyal hizmetler iş kolunda 3 işçi; konaklama, eğlence iş kolunda 3 işçi; savunma, güvenlik iş kolunda 3 işçi; gıda, şeker iş kolunda 2 işçi; enerji iş kolunda 2 işçi; ağaç, kağıt, iletişim, çimento-toprak-cam ve gemi, tersane, deniz, liman iş kollarında ise birer işçi hayatını kaybetti.

ÇOCUK İŞÇİLER ÖLMEYE DEVAM EDİYOR

Ekim ayında yaşamını yitiren 143 emekçinin 122’si işçi, memur statüsünde çalışan ücretlilerden; 18’i çiftçilerden/küçük toprak sahiplerinden ve 3’ü esnaflardan olmak üzere 21’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluşuyor. Yine rapora göre işçiler en çok trafik/servis kazaları, ezilme/göçük ve yüksekten düşmeden dolayı can verdi.

Ekim ayında iş cinayetlerinde 9 kadın ve 134 erkek işçi can verirken yaşamını yitirenlerin biri çocuk 40’ı ise yaşlı işçilerdi.
İSİG raporunda, 10 Ekim’de, Ankara’daki barış mitinginde meydana gelen katliamda yaşamını yitirenler de anıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Eren Eroğlu davasında mahkeme talepleri yine reddetti

SONRAKİ HABER

DİSK: İşsizlik fonu yağmalanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...