02 Kasım 2015 09:43

ABD, Orta Asya ülkeleri ile C5+1’i kurdu

Paylaş

Orta Asya ülkelerinin Dışişleri Bakanları, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin katılımı ile Semerkant’ta bir zirve gerçekleştirdi.

Zirveye katılan Türkmenistan, Kazakistan, Tacikistan, Özbekistan ve Kırgızistan Dışişleri Bakanları, ABD ile C5+1 formatında yeni bir işbirliğinin oluşturulmasına karar verdi.

Ortadoğu ve Doğu Avrupa ülkelerine jeopolitik rekabetin yoğunlaştığı bir dönemde ABD’nin Orta Asya ülkeleri ile yeni bir işbirliği oluşturması dikkat çekiyor. Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdülaziz Kamliov’un başkanlığında yapılan zirveye, Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerlan İdrissov, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdildayev, Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirojiddin Aslov ve Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşit Meredov katıldı.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Taraflar siyaset, ekonomi, ticaret, kültür, insani konular, uluslar arası ve bölgesel sorunlarla ilgili görüş alış verişinde bulundu…” ifadeleri yer aldı.

Görüşme sonrası ABD ve 5 Orta Asya ülkeleri ortak bir deklarasyon da imzaladı. Deklarasyonda C5+1 formatında yeni bir işbirliğinin oluşturulması ve karşılıklı çıkarlar çerçevesinde düzenli siyasi diyalogun kurulmasına karar verildiği belirtildi.

‘REKABET DEĞİL, İŞBİRLİĞİ’

Kazakistan Dışişleri Bakanı İdrisov zirve ile ilgili yaptığı açıklamada, yeni işbirliğinin rekabet öngörmediğini ve karşılıklı çıkarların korunmasının hedeflendiğini söyledi.

ABD’nin desteği ile uluslar arası mali kuruluşların ve Amerikalı şirketlerin bölgeye ilgi duymasının önemli olduğuna değinen İdrisov, bunun bölgenin kalkınması, ekonomik gelişimi ve yaşam standartlarının iyileştirilmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

İdrisov zirvede bölgenin ekonomik entegrasyonu, su kaynaklarının yönetimi, enerji ulaşım ve potansiyelinin değerlendirilmesi, Afganistan bağlantılı olarak bölgenin güvenliğinin sağlanması ve sınır güvenliği gibi konuların da ele alındığını söyledi. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Mersin Şişecam’da işyerini terk etmeme eylemleri başladı

SONRAKİ HABER

Mültecilerle dayanışma konvoyu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...