01 Kasım 2015 19:50

Şiddet, korku, tehdit…

Paylaş

Aydın ÇUBUKÇU

Herhalde, seçim öncesi atmosferin en önemli bileşenleri bu üç kelimede özetlenebilir. Her biri, farklı toplum ve siyaset çevrelerinde farklı koşullarda farklı etkiler yapabilecek olan bu unsurlar, bu seçimde, “güçlü olanın etrafında” toplanma sonucunu doğurdu. Özellikle, bir süre AKP dışındaki sağcı partilere yönelmiş olan seçmen kitlesi, MHP, SP, BBP vs. gibi partilere dağılmış olan oylarını güçlü olanın etrafında birleştirme eğilimine girdi.  Bu bir bakıma “geleneksel tercihlerin” toplanması olarak yorumlanabilir. Ancak, bundan daha önemli olarak, Kürt oylarını da kapsamak üzere geniş bir “esnaf tercihi” olarak yorumlayabiliriz.
Çünkü HDP’nin oy kayıplarına baktığımız zaman, günlerce, haftalarca dükkân kapısını açamamış, şiddetin, korkunun ve tehdidin ticari sonuçlarını yaşamış olan Kürt esnafın da bu akıma katıldığını tahmin edebiliriz.  
Çerçeveyi daha da genişletirsek, buna “piyasa tercihi” adını takabiliriz. Gözü dolar fiyatında ve borsa çizelgelerinde dolaşan küçük ve orta burjuvazi, “istikrar için tek parti” sloganında çekici ve çözüm vaat eden bir çağrı görmüştür.
Diğer yandan 7 Haziran’da “Türkiyelileşme” yolunda ciddi bir imaj sağlamış olan HDP, ağır saldırı sürecinde genel olarak Kürt özgürlük hareketinin içine itildiği savunma savaşı nedeniyle, “emanet oylar” olarak adlandırıldığında tepki alan oyların çok önemli bir bölümünü kaybetmiştir.
Gerek MHP’nin gerekse CHP’nin “ulusalcı taban” olarak nitelenen bir kısım oy potansiyeli de, sırf bu etken yüzünden AKP’ye “emanet” olarak oy vermiş olarak görünüyor.
Dolayısıyla şiddet, tehdit ve korku, bir merkezileşme ve toparlanma ihtiyacını doğurmuş, tersine çevrilmesi olağan ekonomik ve siyasal koşullarda pek mümkün olmayan bir biçimde AKP etrafında yoğunlaşma sonucunu ortaya çıkarmıştır.
Açıktır ki, önümüzdeki süreç, seçim öncesinde başlamış olan baskı ve şiddet politikalarının en göze batan uygulama biçimlerinde (Davutoğlu’nun havasına da bakarak söyleyecek olursak) zamana yayılmış bir yavaşlama getirecek, ancak tek adam yönetimi uygulamaları için de yeni imkânlar doğuracaktır.
“Lider”, intikam için biriktirdiği öfkesini terk etmeyecek, ağır intikam için zamanı kollamaya devam edecektir.

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Ortaya çıkan sonuç sorumluluğumuzu artırdı

SONRAKİ HABER

Bahçeli: Ortada AKP zaferinden çok gözü korkutulmuş bir sosyolojik yapı var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...