31 Ekim 2015 14:09

Midilli Adası'na ulaşmayı başaran mültecilerin sevinci

Paylaş

Savaş mağduru Suriyeli mültecilerin Türkiye'den Yunan adalarına geçişleri sürüyor. Olumsuz hava koşulları sebebiyle son günlerde art arda meydana gelen kazalarda aralarında çocukların da bulunduğu onlarca kişi, Ege Denizi'nde hayatını kaybediyor. Cihan Haber Ajansı, her gün onlarca botla Ege denizinde tehlikeli bir yolculuğa çıkan mültecilerden Midilli Adası'na ulaşma başarısını gösterenlerin yüzlerinde oluşan tebessümü görüntüledi. 

BOTLARDAN TEBESSÜMLE KARAYA ÇIKIYORLAR 

Midilli Adası sahillerine yaklaşan mülteci dolu botları ada halkı ile yarımlaşma kuruluşlarından gönüllüler el sallayarak karşılıyor. Aralarında kadın, çocuk, bebek ve yaşlılardan oluşan mültecilerle dolu plastik botlar, önce kıyıya çekiliyor. Hemen ardından ise sırasıyla çocuklar ve kadınlar karaya çıkarılıyor. Güvenli bir şekilde karaya ulaşmanın mutluluğu yüzlerine yansıyan mülteci kadınlar, birbirlerine sarılarak ilk sınavı başarı ile atlatmanın sevincini yaşıyor. Görüntülere, hayatını kaybeden onlarcasından biri olmamanın sevinci, özellikle de çocukların yüzlerine yansıyor. 

Dalgalar sebebiyle su dolan bottan inen son mültecinin düşen ayakkabılarını alması da bir başka detay olarak kayda geçiyor.

Bir bot tam olarak boşaltılmadan kıyıya yanaşan bir başkasında da aynı telaş yaşanıyor. Kıyıya güvenli şekilde ulaşma şansını elde eden mülteciler birbirine sarılarak sevinçlerini paylaşıyor.

Her gün onlarca kez tekrarlanan bu görüntülerin ardından mülteciler, yaktıkları ateşin etrafına toplanarak hem hem dinleniyor hem de ıslanan elbiselerini kurutuyor. Daha sonra Midilli'nin Moria kampına götürülerek burada resmi kayıtları yapılıyor. İhtiyaçları giderilmeye çalışılan mülteciler, Atina ya da Kavala'ya heraket edecek ilk yolcu gemisi ile adadan ayrılıyorlar.

BU SABAH YENİ BİR KAZA DAHA 

Bu arada son günlerde artış kaydeden Ege Denizi'ndeki mülteci facialarına biri yenisi daha eklendi. 7 şiddetinde rüzgarın etkili olduğu Midilli açıklarında bir bot battı. Şimdiye kadar 2 mültecinin kayıp olduğu bildirilirken, Frontex, sahil güvenlik ve Puma tipi helikopterin aramaları sürüyor.

EGE, 2 AYDA 100 ÇOCUĞA MEZAR OLDU

Son 2 ayda 100 civarında bebek ve çocuk Ege'de hayatını kaybetti. Soğuk hava ve dalgalı denizin de etkisiyle sadece son 2 günde Ege'de meydana gelen 7 farklı kazada (Midilli, Rodos, Samos, Kilimli adaları) yaşamını yitiren çocuk sayısı 31 oldu. Son 3 günde hayatını kaybedenlerin sayısı ise toplamda 43. Kayıp olanların tam sayısı ise bilinmiyor. Midilli Adası Belediye Başkanı Spiros Galinos, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye'nin acilen girişimde bulunmasını istedi.

MİDİLLİ'DEN ATİNA'YA NAKİLLER SÜRÜYOR

Öte yandan adalardan Atina'ya mülteci nakilleri sürüyor. Bugün sabah saatlerinde Pire limanına iki yolcu gemisi ile toplam 2 bin 682 kişi ulaştırıldı. İlk gemi Midilli'den bin 990, bir diğeri ise Sakız ve Midilli'den 6 yüz 92 mülteciyi Atina'ya ulaştırdı. 

Birleşmiş Milletler (BM), bu yılın başından 20 Ekim'e kadar Yunanistan'a giriş yapan mülteci sayısı 502 bine ulaştığını açıklamıştı. Son günlerde gerçekleşen girişlerle bu sayının 550 bine yaklaştığı tahmin ediliyor. 

BM, yıl sonuna kadar 700 bin mültecinin Akdeniz ve Ege deniz yolunu kullanarak Avrupa'ya geçeceğini tahmin etti. Bir o kadar mültecinin de 2016 yılında Avrupa'ya ulaşması bekleniyor. Cenevre'deki Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) ağustos ayı verilerine göre sadece bu yıl Akdeniz'de 2 bin kişi hayatını kaybetti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sivas'ta bir infaz koruma memuru havaya ateş edip, ‘şerefsiz laiklik’ pankartı açtı

SONRAKİ HABER

Suriyeli gazeteciler misafirliğe çağrıldıkları evde öldürüldü!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa