30 Ekim 2015 17:56

Viyana'da Esad konusunda anlaşma yok

Paylaş

ABD ve Rusya’nın girişimiyle, Viyana’da geçtiğimiz hafta başlatılan “Suriye” görüşmelerinden sonuç çıkmadı.

17 ülke ile AB ve BM temsilcilerinin katıldığı toplantı Avusturya’nın başkentindeki toplantıya Türkiye, İran, Rusya, ABD, İtalya, İngiltere, Lübnan, Ürdün, Suudi Arabistan, Irak, Mısır, Katar, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin’den dışişleri bakanları ve üst düzey temsilcileri katıldı. Toplantıda Suriye temsil edilmedi.

BM: ULUSAL PERSPEKTİFLERİNİZİ AŞIN

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Viyana’da yapılan Suriye zirvesine katılan ve iç savaşta farklı tarafları destekleyen ülkeleri esnek davranmaya çağırdı.

Genel sekreter, toplantı öncesi yaptığı açıklamada zirvenin beş ana katılımcı ülkesi ABD, Rusya, Türkiye, İran ve Suudi Arabistan’dan küresel liderlik için ulusal perspektiflerini terk etmelerini istedi. Ban, “Ulusal perspektiflerine ne kadar çok odaklanmaya devam ederlerse, daha fazla insan zarar görecek, tüm dünya zarar görecek. Her zaman söylediğim gibi krizin askeri bir çözümü yok” dedi.

Suriye’nin geleceğiyle bu tür görüşmelere, Rusya’yla birlikte Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ı destekleyen İran ilk kez katıldı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, toplantı sonrası yaptığı açıklamada Esad'in müttefikleri Rusya ve İran ile 'Esad akıbeti konusunda' anlaşamadıklarını açıkladı.

Toplantı sonrası yapılan ortak açıklamada "BM aracılığıyla tüm ülkede ateşkes sağlanması için girişimlerin başlatılmasında anlaşıldığı' belirtildi. Açıklamada, "Azınsamayacak ölçüde görüş ayrılıkları sürüyor. Ancak savaşın bitirilmesi için diplomatik çabaların hızlandırılması mecburidir." denildi.

Toplantı sonrası ülkeler iki hafta içinde yeniden bir araya gelme konusunda uzlaştı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Viyana’da Russia Today televizyonuna yaptığı açıklamada,  toplantıya katılan ülkelerin genel noktalarda mutabık olduğunu ve bunların Cenevre 1 bildirgesine dayalı olduğunu belirtti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Paraguay’da senato '1915’te yaşananlar soykırım' dedi

SONRAKİ HABER

ÇGD: İktidar basına polis zoruyla el koyuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...