30 Ekim 2015 12:27

'Savaş değil, çocuklarımız için gelecek istiyoruz'

Paylaş

Fatma KOÇ
Volkan PEKAL
Adana

Çok sayıda Suriyeli mültecinin yaşadığı Adana’da gündemimizin merkezine yerleşen savaşı ve barış talebini kadınlarla konuştuk.  Ankara katliamı ile insanların dışarı bile çıkmaktan çekindiklerini anlatan kadınlar çocuklarının geleceği için endişeli.

İÇ SAVAŞ MI ÇIKACAK YOKSA BAŞKA ÜLKE İLE Mİ SAVAŞACAĞIZ

İnsanlarda müthiş bir korku başladığını ifade eden Sema Sözütek, “Artık iç savaş mı çıkacak, yoksa başka bir ülkeyle mi savaşacağız diye düşünmeye başladık” dedi. Gelen mültecilerle birlikte savaşın sonuçlarını yakından gözlemlediklerini dile getiren Sözütek, “Çoğu yoksul. Onlara yardım etmeye çalışıyoruz ama yetemiyoruz. Onlara bakınca ‘biz de bu duruma düşer miyiz? Biz nereye gideriz’ diye soruyorum. Sıfır sorundan sıfır komşuya geldik. Dünyada bize kapısını açacak ülke kaldığını da sanmıyorum” şeklinde konuştu.

KENDİ SORUNLARIMIZI TARTIŞAMIYORUZ

Barış için Ankara’ya giden gençlerin öldürüldüğünü gördükten sonra 17 yaşında bir çocuğun annesi olarak çocuğu okula gitmek için dışarı çıktığında dahi endişe duyduğunu söyleyen Gülay Sözütek, “Devam eden kadın ölümleri, göçle gelen insanların ekonomik sıkıntıları gibi sorunlar devam ederken kendi problemlerimizi konuşamıyoruz. Herkes savaşa kilitlenmiş durumda” diyerek barışa herkesin ihtiyacı olduğunu söyledi.

HERKES ENDİŞELİ

Katliamın kendisini üzdüğünü söyleyen Sözütek, “Bir anne olarak çocuğumun geleceğinden endişeliyim” dedi. Barış kelimesinin kendisi için daha fazla şey ifade ettiğini dile getiren Sözütek,“Çok renkli ülkemizde herkesin barış içerisinde yaşaması en büyük dileğim.  80 yaşındaki annem bile kaygılarını dile getiriyor. Önceden pasta börek tarifi konuşurken şimdi savaş kaygısını konuşuyoruz. Canlı bomba söylentileri insanların psikolojilerini kötü etkiliyor. Buna yol açan herkesin başımızdan gitmesini istiyoruz” dedi.

ÇOCUKLAR İÇİN GELECEK, ÖZGÜRLÜK İSTİYORUZ

Suriyeli mültecilerin yoğun yaşadığı Meydan mahallesinde oturan Zeynep Büyükyiğit, Suriyelilerin burada işsizlik ve yoksulluk yaşadığını belirterek herkesin işinin olduğu daha güzel bir ülkede yaşamak istediğini söyledi. Arap Alevi vatandaşların yoğun yaşadığı Akkapı mahallesinde kış hazırlıkları yapan kadınlarla savaşı konuştuk. Bir yandan zeytin kıran kadınlar sorularımıza cevap verdi.  Suriye’de yaşananlara insan olarak çok üzüldüklerini söyleyen Serap Ölçüm, savaşta kimi eşinden kimi yavrusundan oluyor. Niye savaş var anlamıyoruz” dedi. 70’li yaşlardaki Ganime Bülbül “Askerimize, polisimize yazık. Anneler ağlamasın. O yüzden hepimiz savaşa hayır diyoruz. İnşallah her yerde barış olur” dedi. Savaşın ölüm, evlerin yıkılması, eşin dostun ölmesi anlamına geldiğini dile getiren Selma Zöhre, “Askerlerimize üzülüyorum.Seçimin barış getirmesini umuyoruz. Özgür bir ülke istiyoruz. Kimse kısıtlanmasın” dedi. En çok çocukların ölmesinin kendilerini üzdüğünü söyleyen İrem Taze,  “Orada ölüyorlar. Oradan kaçıyorlar bu sefer de denizin ortasında ölen çocuk haberini izliyoruz. Savaş istemiyoruz. Çocuklarımız için gelecek, özgürlük istiyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kürt Şair Arjen Arî ölümünün 3. yılında anıldı

SONRAKİ HABER

Kent Ekmek işçileri grevde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...