30 Ekim 2015 00:57

Ford işçileri: Bozulan birliğimizi sağlayıp seçime müdahale etmeliyiz

Paylaş

Arzu ERKAN
Kocaeli

Metal direnişinin ardından ‘biz gereken dersi aldık’ diyerek temsilci seçimi yapma sözü veren Türk Metal Sendikası, 16 Kasım’da direnişin yaşandığı fabrikalardan biri olan Ford Otosan’da seçim yapılacağını duyurdu. Ancak “demokratik ve şeffaf” olma sözü veren sendika, adaylık için başvuruların ne zaman ve nasıl yapılacağı konusunda işçilere bilgi vermedi. Eski temsilcilerin tamamının yeniden aday olacağı konuşuluyor. Direnişleri yenilgiye uğrasa da çok sayıda işçi, aday olmak istiyor. Ancak işçiler seçimlerin demokratik ve şeffaf bir şekilde yapılacağına inanmıyor. Direnişin ardından işçiler içerisindeki birliğin dağıldığına işaret eden işçiler, birliğin yeniden tesis edilmesini ve seçimlere birlikle müdahale edilmesi gerektiğini söylüyor.

3 YIL VE ALTI KIDEMİ OLAN SEÇİME KATILAMIYOR

Temsilcilik seçimleri ile ilgili tüzük maddesinde değişiklik olup, olmadığına ilişkin bir bilgileri olmadığını kaydeden bir Ford Otosan işçisi “Tüzük değişti deniyor ama nasıl değişti hiçbir fikrimiz yok. Tüzük elimize ulaşmış değil. Temsilcilik seçimleri ile ilgili de adaylık için istenen kriterler en az 3 yıl çalışmış olmak ve her hangi bir disiplin cezası almamış olmak olarak söylendi bizlere” dedi.
Adaylık için en az 3 yıllık kıdemi olma şartının, işçilerin seçilme hakkının elinden alınması anlamına geldiğini ifade eden işçi şöyle devam etti: “Direniş öncesinde de, sonrasında da yüzlerce işçi iş başı yaptı fabrikamızda. Yeni işçiler bizde oldukça fazla. Tam bir rakam veremem ama neredeyse yüzde 30-40’ı fabrika mevcudunun. Dolayısıyla bu arkadaşlarımızın adaylık hakkı ellerinden alınmış durumda. Bu bile en baştan demokratik olma iddialarını çürütüyor.”

İŞÇİNİN BİRLİĞİ BOZULDU

15 gün süren direnişin ardından, Ford Otosan işçilerinin birliğinin dağıldığı bir noktada fabrikaya dönüldüğünü, bu nedenle de işten atmaları engelleyemediklerini belirten başka bir Ford işçisi “İşveren de, Türk Metal de aramızdaki birliğin dağılmasından yararlandı. Baskı ve tehditlerle birçok arkadaşımız TM’ye geri döndürüldü. Benim de içinde yer aldığım azımsanmayacak sayıda işçi Birleşik Metal-İş’e üye oldu. Ama Birleşik Metal’de bizi yarı yolda bıraktı. Hiçbir çaba harcamadığı gibi hiçbir talebimizi de yerine getirmedi. Öyle olunca da işçi ‘Denize düşen yılana sarılır misali’ yeniden TM’ye üye oldu” dedi.

Ford Otosan’da çok parçalı bir yapı olduğunu ifade eden Ford işçisi “TM üyeleri, az sayıda da olsa Birleşik Metal-İş üyeleri, az sayıda sendikasız, az sayıda da TOMİS üyesi arkadaşımız var. Böyle bir durumda yeniden bir birlik oluşturmak çok zor. En başta bütün bu bölünmelerin ortadan kalkması ve yeniden taleplerimiz için yan yana gelmemiz, bunun koşullarını tartışmamız lazım” diye konuştu.

SEÇİMLERE MÜDAHALE EDİLMELİ

Direnişe katılan, baskı ve tehditlerle ya da üye oldukları diğer sendikaların ilgisizliği nedeniyle TM’ye geri dönen işçilerin bir bölümünde temsilcilik seçimlerine işçi lehine müdahale etme eğilimi olduğunu vurgulayan başka bir işçi ise şunları aktardı: “Biz TM’den söz hakkımız olmadığı için istifa ettik, TM’yi fabrikamızdan söküp atmak için 15 gün direndik ama yenildik, birliğimizi koruyamadık. Herkes dağıldı. Şimdi diyoruz ki bari bu temsilcilik seçimlerinde kendi adaylarımızı gösterelim. İşçi adına görev yapacak arkadaşlar çıksın aramızdan 2017 sözleşmesine böyle müdahale edelim. Bu birliğimiz yeniden sağlamamız için bir adım olur.”

BU SEÇİMDE ŞAİBE OLMAYACAĞINI NASIL DÜŞÜNELİM?

Temsilcilik seçimlerinde aday olmayı düşünseler de bu seçimlerin gerçekten demokratik ve şeffaf bir şekilde yapılacağına inanmadıklarını da belirten işçi “Bir kere 3 yıl şartı ile kafadan kısıtlama var. Üstelik resmi başvurular nasıl yapılacak, ne zaman yapılacak o bile belli değil. İşçiye duyurulmadı. Ayrıca eski temsilciler de adaymış. Şimdi bu adamların başında bekleyeceği, bu şube yöneticilerinin başında bekleyeceği bir sandıktan işçilerin kendi adaylarının çıkacağını nasıl düşünelim? Bu seçimde şaibe olmayacağını nasıl düşünelim? “ diye konuştu.

Geçmişte delege seçimleri sonrasında temsilcilerin kendilerine ‘oy kullanmayanın yerine biz oy kullandık’ dendiğini hatırlatan Ford Otosan işçisi devam etti: “Bunlar geçmişte yaşandı. Üstelik de baskın delege seçimlerinde, sadece kendi adamlarının aday olduğu bir durumda. Bir kere eski temsilciler yeniden aday oldukları için sandık başında durmamalı, sandık fabrika dışına çıkarılmamalı ve de her adayın kendisinin belirlediği bir isim onun adına sandıkta görevli olmalı. Gizli oy, açık sayımla yapılmalı seçimler. Böyle olmadığı koşullarda üzerindeki şaibede kalmaz bu seçimlerin.”

ANLAYIŞ DEĞİŞMEDİKÇE BİR ŞEY DEĞİŞMEZ

Temsilcilik seçimlerinden hiçbir beklentisi olmayan, anlayış değişmedikçe temsilci seçimi yapılsa dahi hiçbir şeyin değişmeyeceğini düşünen işçiler de var Ford Otosan’da.

Başka bir Ford Otosan işçisi “bu anlayışta işçi yok, işçinin karar hakkı yok, onun talepleri yok biz bu direnişe o nedenle başladık. Geldiğimiz noktada asıl sorunumuz birliğimizin darmadağın olması, işçilerin içerisindeki güvensizliğin yeniden direniş öncesi dönemdeki gibi artması. Ben temsilcilik seçimlerinin bir şeyi değiştireceğine inanmıyorum. Yeniden TM’ye üye olan arkadaşlarımız da bunu görecekler, böyle yapılacak bir seçimle hiçbir şey değişmez bu fabrikada. Ancak biz yeniden birleşirsek bir şeyler değişir” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Hugo Boss'ta sendikalaşma mücadelesi sürüyor: 'Abdullah Satan yalnız değil'

SONRAKİ HABER

‘İşbaşı’ talanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...