29 Ekim 2015 06:26

Yıkım' kararı verilen okulda eğitim

Yüksekova'daki Süleyman Uğur Sıtkı İlköğretim Okulu için 2013 yılında yıkım kararı verilmesine rağmen eğitim öğretim çatlak zemin ve naylondan kapatılmış pencerelerin arasında sürüyor. Olası bir depremde yıkılma tehlikesi bulunan binada bin 350 öğrencinin yanı sıra 100'e yakın personelin hayatı tehlike altında.

Paylaş

Nedim TÜRFENT

Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan Süleyman Uğur Sıtkı İlköğretim Okulu için 2013 yılında "yıkım kararı" verilmesine rağmen eğitim-öğretim yıkılma tehlikesi altında bulunan binada devam ediyor. 1998 yılında açılan okul için yaşanan büyük Van depremi sonrası binada inceleme yapan müfettişlerin okul hakkında verdiği yıkım kararıyla, 8 yıllık yeni bir okulun inşaatı için ihale işlemleri başlatıldı. Yapılan incelemeler sonrası 3 Haziran 2013 tarihinde ihale açılmış, ihaleyi 2 milyon 128 bin lira karşılığında CHP Hakkari İl Başkanı Aytekin Karahanlı kazanmıştı. Eylül 2013'te yapımına başlanan yeni binanın teslim tarihi Mayıs 2015 olmasına rağmen yüklenici firmanın "hazır" olmadığı gerekçesiyle yeni binayı teslim etmediği belirtildi.

Okulun 4 katlı binası için verilen "yıkım" kararına ek olarak binanın, 100'den fazla camı ve kimi kapıları kırık durumdayken, kırık pencerelere yeni cam takmak yerine, poşet takılması "eğitime verilen önemi" gözler önüne serdi. Eğitim-öğretim yılı uzun zaman önce başlamasına rağmen, halen camların bile takılmadığı eski binanın, temelinin bulunmadığı da ortaya çıktı. Özellikle okulun zemin katında ve yine zeminde çatlaklar olduğu görüldü.

YÜZLERCE KİŞİNİN HAYATI TEHLİKEDE

Kullanıma elverişli olmadığı halde ve olası bir depremde yıkılma tehlikesi bulunan binada ise bin 350 öğrencinin yanı sıra, 55 öğretmen, idareciler ve okul çalışanlarının hayatı da tehlike altında. Büyük bir felakete neden olabilecek durum için Milli Eğitim Müdürlüğü, "Sorumlu biz değiliz" derken, teslimat tarihi geçtiği için de firmaya ihale bedelinden günlük 60 lira para kesme cezası uygulandığı öğrenildi. Devletten milyonluk ihaleler alan firmaya kesilen cüzi miktardaki cezalar trajikomik bir durum olarak görülürken, yıkım kararı verilen binada eğitim-öğretimin ne zamana dek devam edeceği ise ihaleci firmanın insafına bırakılmış.

HEPSİNİN KADERİ SEÇİME BIRAKILDI!

Yaşanan duruma hem öğrenciler hem de aileleri tepki gösterirken, konu hakkında devlet yetkililerinin "sorumluluk" almadığı belirtildi. Okulda eğitim gören 5'inci sınıf öğrencisi Yusuf İnal, "Yıkım kararı var, seçimlerden sonra yeni okula gideceğimizi söylüyorlar" diyerek can güvenliklerinin olmadığını ifade etti. Olası bir deprem halinde okulun yıkılabileceğini belirten 7'nci sınıf öğrencisi Turan Temel de kendilerine seçimlerden sonra taşınacaklarının söylendiğini aktardı. Velilerden Havva İnal ise okulun hem sağlam olmadığını hem de camlarının olmadığına belirterek, okulun yıkılma tehlikesi altında olduğunu söyledi.

'BU DEVLET NİÇİN?'

Hayat Temel adlı veli de, okulun birçok sıkıntısını gözler önüne olduğunu belirterek, "Biz çok endişeliyiz. Artık kış geldi ancak hala buradalar. Ya yıkılırsa sorumlu kim olacak. Bu kadar öğrenci olmasına rağmen okulun pencereleri bile naylonla kapatılmış. Böyle bir okulda zil sesi nasıl çalar? Peki, bu devlet niçin?" diye sordu. (Hakkari/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

MHP'nin Adana'da belediye emekçilerinden 'işten çıkarma' tehdidi ile oy istediği iddia edildi

SONRAKİ HABER

Bursa'da 5 kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...