27 Ekim 2015 12:18

Hugo Boss sendikalı işçi atıyor

Paylaş

Metehan UD
İzmir

2011 yılında yüzlerce işçiyi sendikalı olduğu için işten çıkaran Hugo Boss İzmir yönetimi, yeniden sendikalı işçi atmaya başladı. Sendika üyesi bir işçiyi, diğer işçilere gözdağı vermek için haksız yere işten çıkardı. TEKSİF’in fabrikada yeniden örgütlenmeye başlaması üzerine, işçiler üretim birimlerinde kurdukları komiteler vasıtasıyla sendikaya üye olmaya başlamıştı. 

İşçilerin verdiği bilgilere göre TEKSİF’e üye olan işçilerin vardiya bölümleri değiştiriliyor, grup ve ekip liderleri ile birlikte tehditler savuruyor, yapmadıkları işlerden dolayı tutanak tutuluyor ve içeride sendika karşıtı toplantılar düzenleniyor. Bu baskıların işe yaramaması ve işçilerin sendikaya üye olmaya devam etmesi üzerine geçtiğimiz cuma bir işçi işten atıldı.  Abdullah Satan, fabrikada olmadığı bir anda yapılan hatalı baskıdan sorumlu tutularak “İşi yanlış yapma ve işyerini zarara uğratma” iddiasıyla işten çıkarıldı. 
Gazetemize konuşan Abdullah Satan, geçtiğimiz çarşamba günü izin alarak 17.00’de işe başladığını belirterek “İçeri girince pressi hatalı bastıklarını öğrendim. Vardiya amiri, grup lideri, ekip lideri hepsi o işlerin başında idi. Bana getirdiler presin ve öncesinde basılı olanların hatalı olduğunu söylediler. Benim makineyi denediler, oldu. O gün işleri yaptık gönderdik” dedi. Cuma günü yöneticiler tarafından çağrıldığını belirten Satan şunları söyledi: “Hatalı basılan 4 araba iş getirmişler ve bana ‘Bu işleri yanlış basmışsın. İşyerini zarara uğratmışsın’ dediler. Ben de ‘Ben basmadım. Haberim yok’ dedim. İzinli olduğumu söyledim. Yine de çıkışımı verdiler. Yarım saat sonra hatalı baskıdan sorumlu olarak gördükleri başka bir işçiyi de çıkardılar. Tazminatımı da vermediler. Sendika üyesi olduğumu biliyorlardı. Bu işi bahane ederek sendikalı olduğum için işten çıkardılar.”  

İşten çıkarılmayla ilgili gazetemize konuşan TEKSİF İzmir Şube Başkanı Faruk Aksoy da işten atmaların nedeninin sendikaya üyelikleri engellemek olduğunu ifade etti. Aksoy, “Sendikanın içeride güçlenmesinden, yeniden örgütlenmesinden korktular. Bu daha önceden de böyle engellendi ama bunlar bizim yılacağımız engeller değil, tekrar örgütlenmeye devam edeceğiz. 2011’den beri işyerindeki sendika düşmanı yöneticiler varlığını koruyor hâlâ. Atılan işçinin geri alınması için uluslararası alanda da görüşmeler başladı. Abdullah arkadaşımız işe alınana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Barış mitingine katılmak suç sayıldı

SONRAKİ HABER

Munzur Su’da anlaşma sağlanamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa