27 Ekim 2015 07:28

Beştaş: Karar, 'HDP'ye saldırmak serbesttir' anlamına geliyor

Paylaş

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, yüzlerce kişiyle birlikte HDP Genel Merkez binasına saldırıp ve içinde çalışanlar olmasına rağmen binayı ateşe veren Haydar Doğan Ciritçioğlu'nun serbest bırakılmasına tepki gösterdi. Siyasi bir partiye saldırmanın örgütlü bir suç olduğunun altını çizen Beştaş, bunun "HDP'ye saldırmak serbesttir demek anlamına geldiğini" kaydetti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi'ne yönelik 7 Eylül tarihinde gerçekleştirilen organize saldırı ve içinde insanlar olmasına rağmen binanın ateşe verilmesine ilişkin soruşturmada tutuklu bulunan tek sanık Haydar Doğan Ciritçioğlu serbest bırakıldı. Soruşturmayı "Anayasal Düzene Karşı Suç" kapsamına almak yerine yönelimi basit bir saldırıymış gibi değerlendiren mahkeme heyetinin, "HDP Genel Merkezi'ni yaktım" demesine rağmen yapılan tutuklu sanık Ciritçioğlu'nu serbest bırakmasına HDP'den tepki geldi.

HDP Hukuk Komisyonu üyesi olan Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, HDP'ye yönelik saldırıların iktidardan ve saraydan bağımsız olmadığını belirterek, "Her gün yaptıkları konuşmalarla, hedef göstermeleriyle, tehditleriyle ve hakaretleriyle bu suçun azmettiricileridir" diye konuştu.

'SALDIRI BİR KİŞİNİN YAPTIĞI SIRADAN BİR SUÇ DEĞİL'

Siyasi partilerin demokrasilerin vazgeçilmez kurumları olduğunun 82 Darbe Anayasası'nda bile yer aldığını hatırlatan Beştaş, "Demokrasinin tecelli edebilmesi için ve gerçekten işleyebilmesi için siyasi partilerin çalışabilmesi gerekir. Fakat bizim çalışmalarımızın önüne saldırılarla birlikte birçok engel çıkarılıyor" dedi.

Beştaş, genel merkezlerine yapılan saldırının yüzlerce kişi eşliğinde yapıldığının altını çizerek, binanın bir katının tümüyle yakıldığını ve arkadaşlarımızın içeride olması nedeniyle saldırının "öldürmeye teşebbüs" olduğunu kaydetti. Beştaş, buna rağmen saldırının basit bir biçimde ele alınmasına "Siyasi partiye saldırma örgütlü bir suçtur. Çeteciliktir. Bunların hiçbiri iddianamede yer almıyor. Sıradan basit tek kişinin yaptığı bir fiil gibi yorumlanıyor" sözleriyle tepki gösterdi.

'BAŞKA BİR PARTİYE OLSAYDI HERKES TUTUKLANIRDI'

Bu davada da görüldüğü gibi yargının asla iktidarın ve sarayın talimatları dışında davranmadığını ve tutuklu sanığın yargı tarafından serbest bırakılmasının "HDP'ye saldırmaya devam edin" anlamına geldiğini vurgulayan Beştaş, "HDP'yi tümüyle siyasetin dışına atmak istiyorlar. Bunun farkındayız. Yargı, AKP veya başka bir partiye böyle örgütlü, planlı ve sistematik bir saldırı olsaydı kaç kişi yargılardı? Bunu kamuoyuna soruyorum. Oraya giden herkes tutuklanırdı. En üst düzeyde yargılanır ve cezalandırılırdı. Saldırganın kimliğinden ziyade, saldırının yapıldığı parti önem kazanıyor. Saldırı hedefi biz olduğumuz için bu suçu işleyenler teşvik ediliyor. Ödüllendiriliyor. Seçimden önce saldırganı serbest bıraktılar ki kimse üzülmesin... 'HDP'ye saldırmak serbesttir' dediler bu kararla. Bundan sonra da devam edin anlamına geliyor. Bu hukukla, anayasayla bağdaşmıyor" dedi.

POLİSLERİN SORUŞTURMAYA DAHİL EDİLMESİ GEREKİR

Polisin HDP Genel Merkezi'ne yönelik saldırıda nasıl davrandığını TV kanallarında bile canlı olarak izlediklerini ifade eden Beştaş, şunları söyledi: "Polis orada kesinlikle yol veriyor. Destek veriyor. Bununla birlikte saldırganlara hoşgörü gösteriyor. Engelleme girişiminden ziyade, destek ve ön açma durumu var. Polislerinde bu soruşturmaya dahil edilmesi gerekiyor. Ankara'nın göbeğinde 6 milyon oy almış partimize yönelik saldırıda saldırganların nasıl bir destek aldığını gördük. Genel Merkezimize yönelik yakma girişimini asla ve asla unutturmayacak ve peşini bırakmayacağız." (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

11 yıl önce boşandığı şahıs tarafından katledildi

SONRAKİ HABER

Koza İpek'e kayyum atanması Kanaltürk binası önünde protesto ediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...