03 Nisan 2012 13:18

Ödüllü filmi ‘sakıncalı’ buldular

Akdeniz Üniversitesi yönetimi, Felsefe Topluluğu tarafından üniversitede gösterimi yapılması planlanan ödüllü “Press” filmine, “sakıncalı” bulunduğu gerekçesiyle izin vermedi.Üniversitede düzenli etkinlik yapan yegane topluluklardan biri olan Felsefe Topluluğu geçtiğimiz günlerde Özgü

Ödüllü filmi ‘sakıncalı’ buldular
Paylaş

Üniversitede düzenli etkinlik yapan yegane topluluklardan biri olan Felsefe Topluluğu geçtiğimiz günlerde Özgür Gündem gazetesi çalışanlarının 90’lı yıllarda Diyarbakır’da yaşadıklarını anlatan Sedat Yılmaz’ın yönetmenliğini yaptığı “Press” filmini göstermek için başvuruda bulundu. İnternet üzerinden de duyurularının yapıldığı film gösterimi, üniversite yönetimi tarafından önce ertelendi, ardından da “sakıncalı” bulunduğu gerekçesiyle iptal edildi. Üniversitenin sakıncalı bulduğu Press’in uluslararası ödülleri bulunuyor.

Felsefe Topluluğu Başkanı Eren Gürleyük, şaşkınlık içinde bulunduklarını belirterek, “Özellikle son dönemde gazetecilere yönelik yaşanan operasyonları da konuşabilmek istiyorduk. Filmi güncel ve ödüllü bir film olduğu için tercih ettik” dedi. Gürleyük, kendilerine iletilen yazı ile önce erteleme kararını aldıklarını ardından gösterimin sakıncalı olduğu gerekçesi sunularak iptal edildiğini söyledi.

Asıl gerekçenin sözlü olarak kendilerine iletildiğini ileri süren Gürleyük, topluluğun sosyal paylaşım sitesi “facebook”ta yazılan, “Press filmi gösterimini tutuklu öğrencilerle dayanışma amaçlı yapıyoruz, ve bu gösterime  Akdeniz Üniversitesi öğrencilerini, öğrenci topluluklarını, öğretim üyelerini ve emekçilerini, bu haksızlığa ve adaletsizliğe karşı, birlikte mücadeleye çağırıyoruz” ifadelerinden kaynaklı olduğunu belirtti.  Gürleyük, bu yazının kendileri tarafından yazılmadığını fakat böyle bir durumda da bir sakınca bulmadıklarını vurguladı.

FİLM HAKKINDA

Yönetmenliğini ve senaristliğini Sedat Yılmaz’ın yaptığı Press filmi, daha bir hafta kadar önce hakkında bir aylık kapatma kararı verilen ve daha önce de defalarca kapatılıp çalışanları cinayete kurban giden Özgür Gündem gazetesi muhabirlerine yönelik yapılan işkence, tehdit ve cinayetleri; aslında Türkiye’de muhalif gazetecilik yapmanın zorluğunu ele alıyor. 47. Altın Portakal Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü alan filmin başka birçok ödülü de bulunuyor. (Antalya/EVRENSEL)


‘İLAHİ’ ADALET Mİ?

Akdeniz Üniversitesi’ndeki tek sansür film gösteriminde yaşanmadı. Hukuk Fakültesi binasında 2006 yılında üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi olan Dr.Esma Civcir ve arkadaşları tarafından yapılan “Adaletin gözü kördür” isimli tablo yeni açılan İlahiyat Fakültesi’nin eski Hukuk Fakültesi binasına geçmesiyle ortadan kayboldu. Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği yayını olan Akademik Bilinç bu haberi “Yorumsuz” olarak kapaktan verdi.

ÖNCEKİ HABER

Çiğli’de liseliler şenliğe hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

‘İmam hatip olursa başka okula geçeriz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa