26 Ekim 2015 15:26

Vanlı İŞKUR işçileri: Artık iktidarın vaatlerine kanmayacağız

Paylaş

Vanlı depremzede İŞKUR işçileri kalıcı iş talebiyle verdikleri mücadeleyi değerlendirmek için aileleriyle bir araya geldi. Toplantıya Emek Partisi (EMEP) Van İl yöneticileri, Mazlum Der ve 78’liler Girişimi katıldı. Aileleriyle birlikte yüzlerce emekçinin katıldığı toplantıya Van Feqiye Teyran Parkı’nda ve Ankara Abdi İpekçi Parkı’nda yapılan eylemlerden fotoğrafların yer aldığı slayt gösterisiyle başlandı.

ASGARİ ÜCRET MODERN KÖLELİKTİR

Slayt gösteriminin ardından İŞKUR işçilerinin çocukları adına yazmış olduğu mektubu akuyan Aleyna Cengiz, babasının işten çıkarılmasıyla sadece onu değil kendilerini de mağdur etmiş olduklarını söyledi. Okumak, aydınlanmak ve topluma faydalı bireyler olmak istediklerini söyleyen Aleyna Cengiz, “Ben de yaşıtlarım gibi parklarda, okulda olmam gereken yerde değil de, geçim sıkıntısı olan bir ortamdayım. Ben de mağaza gördüğümde pembe ayakkabı, kırmızı çantayı ve üşümemek için kışlık montu almak istiyorum. Babam, ‘Baba al’ deyince alamıyor. Verilen cevap ya, ‘Kızım biz asgari ücretle çalışıyoruz’ ya da ‘İşsizim’ oluyor. Ama yeni anladım ki asgari ücret modern köleliktir” dedi. İŞKUR işçilerinin çocuklarının tek isteklerinin babalarının kalıcı bir işinin olması olduğunu söyleyen Cengiz, "Belki bunları alacak paramız yok ama bir hayalimiz var. Benim, bizim gibi çocukların babasının kalıcı bir işi olması” dedi.

VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

Mektubun ardından İŞKUR işçileri adına Selim Cengiz faaliyet raporunu okudu. Faaliyet raporunda resmi olarak altı kez şu anda Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşüldüğünü belirten Cengiz, “Beş kez Ahmet Davutoğlu’yla görüşüldü, 7 kez Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı ile görüşüldü. Kabinede bulunan bütün devlet bakanlarıyla görüşüldü” dedi. Görüşmeler esnasında kendilerine defalarca kalıcı işe alınacaklarına dair sözler verildiğine dikkat çeken Cengiz, “Cumhurbaşkanı başta olmak üzere Başbakan, bakanlar, milletvekilleri ve diğer siyasi partiler kalıcılık konusunda hep olumlu ve kesin sözler vermiştir. Buna birkaç örnek verirsek Cumhurbaşkanı 3 kez, Başbakan 4 kez söz verdiğini kanıtı olarak bölgenin ve Van’ın milletvekili Burhan Kayatürk bizzat Van TV’de canlı yayında bu işin %95’nin bittiğini ve Cumhurbaşkanının talimatı olduğunu bütün kamoyuyla paylaşılmıştır. Ancak geldiğimiz nokta itibari ile verilen vaatlerin ve sözlerin hiçbiri tutulmamıştır” dedi.

SEÇİMLERE YATIRIM OLARAK KULLANILDI

Daha sonra konuşan Emek Partisi (EMEP) GYK üyesi Umut Yeğin, AKP’nin İŞKUR işçilerini 2011 yılında Van depreminin tüm ağır yükünü kaldırmak üzere kalıcı iş sözü vererek işe aldığı ve bugüne kadar her seçim dönemi bu durumu kendi lehine kullandığını söyledi. İşsizliğin ne kadar yakıcı olduğunu gizlemek için İŞKUR TYÇP (Toplum Yararına Çalışma Programı) kapsamında tüm çalışanların ücretlerini hukuksuz bir şekilde işsizlik sigorta fonundan sağlandığına dikkat çeken Yeğin, “2013 yılında 197 bin 182 kişi, 2014 yılında 216 bin 108 kişi, 2015 yılında ise 533 bin 411 kişi TYP programı kapsamında her seçim dönemi öncesinde kalıcı iş sözleri verilerek çalıştırıldı” dedi. İŞKUR işçilerini çalıştıran belediyelerin neredeyse tamamının AKP’li olduğuna da dikkat çeken Yeğin, “Geçmişte noter huzurunda kura ile alım yapılırken geçtiğimiz yıllarda yaptıkları bir mevzuatı torpil yapabilsinler diye değiştirdiler. Şimdi alımlar sizlerin de Van’da tanık olduğunuz gibi iktidarın il teşkilatlarının, milletvekillerinin referansları ile yapılıyor” dedi.

İŞKUR DEĞİL OYKUR

KAZANMAK İÇİN BİRLİKTE MÜCADELE

Vanlı depremzede İŞKUR işçilerinin mücadeleleri ile çalışma süresini altı aydan dokuz aya çıkardıklarını söyleyen Yeğin, “bizler eğer birlik olursak hakkımızı, işimizi, ekmeğimizi alabiliriz” dedi. 7 Haziran sonrasında iktidar tarafından başlatılan çatışmalı süreçten en fazla işçi ve emekçilerin etkilendiğini de söyleyen Yeğin, “Çatışmalı süreçle birlikte taşeron işçileri de sizler de yaşanan ölümlerden dolayı eylem yapmaktan çekindiğinizi, eylemleri ertelemek zorunda kaldığınızı söylediniz. Bu nedenle bizlerin bu çatışmalı ortama dur dememiz aynı zamanda barış için de mücadele etmemiz gerekiyor. Tıpkı Ankara’da barış için her milliyetten bir araya gelen işçi ve emekçiler gibi bizler de barış istemeliyiz” dedi. 7 Haziran seçimlerinde Türkiye ve Kürdistanlı emekçilerin AKP’ye iyi bir ders verdiğini belirten Yeğin, “1 Kasım seçimlerinde de birlikte mücadele ederek bu sömürü düzenine karşı mücadelemizi yükselttiğimizi bir kez daha göstereceğiz” dedi.

İŞÇİLERİ YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ

78’liler Girişimi Van Şube Başkanı Şemsettin Takva ise Vanlı İŞKUR işçilerinin mücadelelerinin tüm ülkeye örnek olduğunu belirtti. İŞKUR işçilerinin birlikte hareket ederek kazanacaklarını belirten Takva ‘Mücadelenizi her zaman destekleyeceğiz’ şeklinde konuştu.

Mazlum Der Van Şube Başkanı Yakup Aslan başından itibaren mücadeleye destek olmaya çalıştığını belirterek Feqiyê Teyran parkında ve Ankara’ya yürüyüş sırasında polisin defalarca saldırısına maruz kaldıklarını ancak işçilerin mücadeleden vazgeçmediğini belirtti. Aslan, bundan sonraki mücadelelerinde de her zaman yanlarında olacaklarını söyledi.

MÜCADELE DEVAM EDECEK

Depremzede İŞKUR İşçileri Platformu Başkanı Ethem Altın ise ‘Bundan sonra nerede bir işçi eylemi, hak arama eylemi olursa onların yanında olacağız. Bizim davamız ekmektir’ dedi. Önümüzdeki hafta yapılacak genel seçimlere de değinen Altın, “5 yıldır zannetmesinler biz bunları ‘seçimden seçime birkaç ay çalışma sürelerini vereceğiz’ de, ‘bunları tekrardan kandıracağız’, ‘seçimde oylarını aldıktan sonra bunları unutacağız.’ Yok öyle yağma maymun gözünü açtı. Kimse bu halkı aptal bellemesin. Bunlar siyaset yapmasını da bilmiyorlar. Eğer biraz anlasalardı bu kadar insan bu salonda toplanmış, gelip bu insanları kazanmak için namus sözü verirlerdi. Bu insanların haklarını, hukuklarını verirlerdi” dedi. Seçimlerden sonra iktidara hangi parti gelirse gelsin mücadelelerinin devam edeceğini söyleyen Altın, “İktidara kim gelirse gelsin, yarın farklı biri de gelebilir. Bu dava sürecektir. Söz veriyorum bu dava ve mücadele devam edecek” dedi. (Van/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şırnak'ta kömür ocağında göçük: 1 kişi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

CHP Genel Merkezi önünde silah sesleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa