26 Ekim 2015 13:37

Aleviler temsil edilmek istiyor

Paylaş

Deniz NAZLIM

Yaklaşan seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Alevi örgütleri temsilcileri, Alevi toplumunun 7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi 1 Kasım’da da demokrasi, özgürlük ve barıştan yana oy kullanacağını ifade etti.

Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSAKD) Genel Başkan Gani Kaplan, Cumhuriyet tarihinde ilk defa HDP ile Alevi vekillerin kendi kimlikleriyle parlamentoda yer aldığını belirterek, “Bu dönemde 5 genel başkanımız adaydır. Umarız ki hepsi seçilir. Birlikte mücadele etmenin yolunu oluşturur” diye konuştu. “HDP’nin Meclise güçlü girmesi ve farklı kimliklerin Mecliste yer alması, her kesimin kendini özgürce ifade etmesine yol açacak” diyen Kaplan, 1 Kasım’da HDP’nin Meclise daha güçlü girmesinin halklar arasında ön yargıyı ortadan kaldıracağını söyledi. 

Garip Dede Dergahı Başkanı Celal Fırat, “CHP’de 130 vekilin içinde Alevi arkadaşlarımız çok az. Kontenjandan gelen bir tane Alevi arkadaşımız yok. HDP’nin içinde ise 12 arkadaşımız var ama yine de az. Alevilerin sorunlarını dillendirecek arkadaşlara ihtiyacımız var” dedi. 

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Ankara Şube Başkanı Murat Işık, Alevilerin 1 Kasım’da bir kez daha özgürlükten, barış cephesinden yana tavır koyacaklarını belirterek, bu adresin de HDP olduğunu söyledi. Siyasi iktidar tarafından başlatılan savaş sürecinde saldırıların Alevilerin kutsal mekanlarına, cemevleri ve mezarlıklarına yöneldiğini belirten Işık, “Bu saldırıya karşı çıkmak, var olan bu AKP saldırısını boşa çıkartmak gerekiyor. Bunun için HDP’yi güçlü bir şekilde desteklemek zorundayız” dedi. 

ALEVİLER HDP’NİN MECLİSTE OLMASINI İSTİYOR

Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Başkanı Ercan Geçmez, 1 Kasım seçimlerinin ya demokrasinin oluşturulacağı yeni bir zaman ya da yeni bir diktatörün, yeni bir 4. Murat döneminin başlaması anlamına geldiğini vurguladı. İktidarları için savaşların çıkartıldığı ve insanların katledildiği Türkiye’nin acil olarak evrensel hukuk normlarına sahip olması gerektiğini belirten Geçmez, “Türkiye’nin buna son vermesi lazım. Buna son verirken de yurttaşlarımızın tümünün sandık başına gitmesi çok önemli. Oy verecek üyelerimiz, dostlarımız ve bize gönül vermişler; vicdanlarını öne çıkartarak, Türkiye nereye gidiyor, insanlarımız neden ölüyor diyerek, oy kullanmalıdır” dedi. 

HDP’nin Türkiye’nin bir çeşitliği olduğunu ifade eden Geçmez, “Mecliste HDP olmadığı zaman Türkiye’nin bir damarı eksik olacaktır. Türkiye barış ve huzura kavuşamayacaktır” diye konuştu.

ÖTEKİLERİN NEFES BORUSU

Alevilerin en kitlesel örgütlenmesi olan Alevi Bektaşi Federasyonunun (ABF) Başkanı Baki Düzgün’e göre ise, HDP’nin parlamentoya 7 Haziran’dan daha güçlü bir şekilde girmesiyle, ezilen ve ötekileştirilen tüm halkların nefes boruları açılacak, özgürlük alanları daha da genişleyecek. Düzgün, “HDP’nin vekil sayısının 80’den 100’e çıkması demek AKP’nin tek başına iktidar olmaması, vekil sayısının azalması demektir. HDP’nin Meclise daha güçlü bir şekilde girmesi emekçilerin, gençlerin, tüm kimlik ve inançların güçlenmesi demektir.” Örgütlenme alanlarının açılmasının, kendilerini daha özgür bir ortamda ifade etmesini sağlayacağını söyleyen Düzgün, “İnadına barış diyen inadına özgürlük diyenlerden yana tavrımızı koymalıyız” dedi. 
(Ankara/DİHA) 

 

ÖNCEKİ HABER

Memurların fazla mesai ücretlerine 10 kuruş zam

SONRAKİ HABER

Suriye’den kolera salgını gelebilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa