26 Ekim 2015 09:44

Dört kişilik ailenin yoksulluk sınırı 4 bin 500 liraya dayandı

Paylaş

Türkiye'de dört kişilik ailenin asgari gıda ve geçinme giderlerinden oluşan "yoksulluk sınırı" Ekim ayı itibarıyla 4,500 liraya dayandı.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) tarafından yirmi sekiz yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırması 2015 Ekim ayı sonucuna göre; dört kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken ve "açlık sınırı" olarak nitelendirilen gıda harcaması tutarı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14.4 artışla 1,379 liraya çıktı.

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların "yoksulluk sınırı" olarak nitelendirilen toplam tutarı da yüzde 14.0 artışla 4 bin 473 liraya yükselerek 4 bin 500 sınırına dayandı.

Türk-İş hesaplamasına göre, sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için dört kişilik bir ailenin yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı son bir ayda 18 lira arttı. 2015 yılının ilk on ayı sonunda ise ailenin mutfak harcamasına 147 lira ek yük geldi. Ailenin aylık yaşam maliyetindeki artış ise yılbaşına göre 458 lirayı buldu.

Bekar olan bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise bugün itibariyle 1,664 liraya yükseldi ve yılbaşına göre 206 lira arttı. Buna karşılık aynı dönem itibariyle net asgari ücret artışı sadece 110 lirada kaldı. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Dilek Doğan'ın annesi: O polisin yüzünü tanıyorum, o polisi bulacağım

SONRAKİ HABER

Tüzel: 1 Kasım sonrasında en geniş cephe örülmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...