03 Nisan 2012 10:27

AGİT’ten Türkiye’ye basın özgürlüğü uyarısı

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Türkiye’de tutuklu gazeteciler hakkında analiz yayınlayarak basın yasaları konusunda acil reform çağrısı yaptı. AGİT’in analizinde Türkiye’de tutuklu gazeteci sayısının bir yıl içinde 57’den 95’e yükseldiği vurgusu yer aldı.AGİT’in Basın Özgür

AGİT’ten Türkiye’ye basın özgürlüğü uyarısı
Paylaş

AGİT’in Basın Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mitajatovic, “Tutuklu gazetecilerin sayısı Türkiye’de gazetecilik ve ifade özgürlüğü yasaları konusunda bazı temel sorular doğuruyor. Gazetecilerin mesleğini yapabilmesi için yasaların değişmesi lazım” dedi.

EN UZUN CEZA 166 YIL

AGİT’in saptadığı temel bulguları şöyle:
*  Gazeteciler geçen yıl Terörle Mücadele Yasası ile silahlı örgüt kurma, komuta etme ya da üyesi olma suçlarını barındıran Türk Ceza Kanunu’nun 314’üncü maddesi kapsamında hapse atıldı.
*  Mahkemeler gazetecileri sık sık olağanüstü uzun hapis cezaları ile yargılıyor. Bir gazeteciye verilen en uzun ceza 166 yıl, istenen en uzun ceza ise 3 bin yıl. Birçok gazeteci eğer mahkum olurlarsa iki kere müebbet cezası alacak, temyize bile gidemeyecek.
*  Mahkemeler tutuklu yargılama eğiliminde. Gazetecilerin suçları açıklanmadan ve hüküm giymeden hapiste geçirdikleri süre endişe veriyor. Bazı gazeteciler üç yıldır hapiste davaya çıkmayı bekliyor.
*  Yetkililerin yaptığı açıklamalara rağmen ilgili yasalarda hâlâ reform yapılmadı.
*  Terörizm ve hükümet karşıtı eylemler gibi hassas konularda haber yapan basın kuruluşları yetkililer tarafından yasa dışı örgütlerin yayın organları olmakla suçlanıyor.
*  Gazeteciler sık sık F tipi cezaevlerine hapsediliyor.
*  Gazeteciler çoğunlukla çok sayıda suçtan yargılanıyor ve hüküm giyiyor. Bir gazeteci 150 farklı suçlama ile karşı karşıya. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Baran ve Ali Deniz'e tahliye çıkmadı

SONRAKİ HABER

BDP'li vekiller darp edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...