24 Ekim 2015 12:27

Barış Mitingi Tertip Komitesi Başkanı Hasan Toprak: Güvenliği değil sadece Demirtaş’ı sordular

Paylaş

Ankara Katliamı öncesi emniyet ile yapılan görüşmelerde kendilerine güvenlikle ilgili hiçbir imada bulunulmadığını ve bilgi verilmediğini söyleyen Barış Mitingi Tertip Komitesi Başkanı Hasan Toprak, güvenlikle ilgili tek bir bilgi paylaşmayan emniyetin sadece “Demirtaş katılacak mı” diye sorduğunu söyledi. Toprak, “Biz CHP Genel Başkanı ve HDP Eş Genel Başkanlarını beklediğimizi söyledik. İlk defa böyle bir soruyla karşılaştık. Biz protokolü konuşmazdık” dedi.

‘ISRARLA TRAFİĞİ KESMEDİLER’

Emniyet yetkilileriyle yaptıkları ilk görüşmede, saat 08.30 ila 16.00 arası toplanma yeri olarak gar alanı, miting yeri için ise Sıhhiye Meydanı konusunda görüşme yaptıklarını belirten Toprak, daha sonra emniyet tarafından kendilerine iki kez üst üste yazı geldiğini ve miting saatinin 12.00-16.00 arasında yapılacağının belirtildiğini söyleyerek şöyle devam etti. “İkinci görüşmede, biz il dışından gelecek 500 aracın Celal Bayar Bulvarı’nda park edileceği konusunda anlaştık. 100 bin kişiye göre güvenlik önlemi alınacağını konuştuk. Gar alanından başlayarak Sıhhiye’ye doğru yürüyüş olacağında da anlaştık. Hiçbir sorun olmadı. Saat 09.00 gibi trafiği keseceklerdi. En geç yürüyüş saat 10.00’da başlayacaktı.” Miting günü geldiğinde saat 09.10’da kortej oluşturmaya başladıklarını belirten Toprak, “Saat 9.30’a doğru trafiğin kesilmesini istedik. Israrla trafik kesilmedi. Yürüyüşe başlamak istedik, emniyet izin vermedi. Emniyet daha önceki mitinglerde, bir an önce yürüyüşün başlaması kitlenin alana girmesi ve böylece mitingin bir an önce bitirilmesini isterdi. Ancak 10 Ekim günü ise mitinge bir an önce başlanmak istenmesine karşı durdu. Biz trafiği kestirene kadar saat 9.30’u geçiyordu” diye konuştu.

‘ARAÇTA POLİS YOKTU’

Miting günü Tertip Komitesinin yanında bulunması gereken emniyet yetkilisinin de o gün olmadığına dikkat çeken Toprak, “Geçmiş eylemlerde mutlaka Tertip Komitesinin aracında emniyetten biri bulunurdu. Kendince bazı pankartlara ilişkin uyarılarda bulunulmasını isterdi. Ama bu mitingde her hangi bir emniyet yetkilisini yanımızda görmedik. Kendileri zaten miting alanında yoktu. Bizim mitinglerimizde emniyete ait yüzlerce sivil polis olurdu. Bu köfteci olur, simitçi olur ama sivil polisler kesinlikle olurdu. Bir tane dahi polis yaralı veya yaşamını yitirmediyse bu çok düşündürücüdür” dedi. İçişleri Bakanı Selami Altıok’un katliam sonrası “Biz 12.00-16.00 saatleri arasında güvenlikten sorumluyuz, güvenlik zaafı yok” açıklamasını değerlendiren Toprak, şunları ifade etti: “Sabah araçların çekileceği yer, kitlenin nasıl yürüyeceği gibi her şey konuşuldu. Madem saat 12.00-16.00 arası o zaman trafiği bu saatlerden önce kapatmayı hangi izne dayandırıyorsun. Zaten izin verilmiş. Tersi bir durum olsa benim sabah saatlerinde gar önünde toplanmama izin vermemen gerekiyor” diye konuştu. Toprak,  birkaç gün önce mülkiye müfettişlerinin emniyet aracılığıyla Tertip Komitesiyle görüşme talebinde bulunduğu bilgisini de verdi. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Gökhan Akman'ın ailesine taziye ziyareti

SONRAKİ HABER

Sağlık Bakanlığı: Yaralananlardan ücret alınmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...