24 Ekim 2015 00:55

‘Bizi bu halde bırakanlar oy için gelmesin'

Paylaş

Selman KELEŞ

Van’da 23 Ekim 2011’de meydana gelen 7.2 şiddetindeki depremin üzerinden 4 yıl geçti. Ancak depremin açtığı yaralar hâlâ sarılmadı. 604 kişinin yaşamını yitirdiği depremde binlerce kişi yaralandı, yüzlerce ev ve işyeri yıkıldı. Depremin ardından dış ülkelerin yardım teklifleri kabul edilmezken, Anadolu Konteyner Kenti’nde kalan 25 ailenin kalıcı konut talebi ise hâlâ karşılanmadı. Ailelerin elektrikleri kesildi. 2 aydır elektriksiz yaşam mücadelesini veren aileler havaların soğumasıyla birlikte kara kara 4. kışı bu konutlarda nasıl geçireceklerini düşünüyor. 

KONTEYNERDE BÜYÜYEN ÇOCUKLAR

Depremin ağır travmasını yaşayan ve sağlıksız konteynerlerde yaşayan çocuklar, geceleri çok üşüdüklerini anlatıyor. Bu çocuklardan biri 11 yaşındaki 4. Sınıf Öğrencisi Y.E.T. Gündüzleri ateş yakarak, geceleri ise battaniyelere sarılarak ısınabildiklerini söylüyor.

'BİZ VALİYE NE YAPTIK Kİ?'

3. sınıf öğrencisi 10 yaşındaki A.O. ise okulda arkadaşları ve bazı öğretmenlerin “Sizden pis koku geliyor. Banyo yapmıyor musunuz” dediklerini anlatıyor. A.O, “Biz ne yapmıştık ki? Valiye biz bir şey yapmadık ki, evlerimiz olsaydı biz de buralardan çıkardık. Evimiz yok ama” diyor. 

'ERDOĞAN SÖZ VERMİŞİTİ AMA...' 

4 yıldır hiçbir yetkilinin sorunlarıyla ilgilenmediğini ifade eden depremzede Gülhan Aran elektriklerinin kesilmesiyle hayatlarının daha da zorlaştığını söylüyor. Elektrikleri kesildiği için yemeklerini dışarıda ateş yakarak yaptıklarını, çocuklarını ve giysilerini de ısıttıkları su ile yıkayabildiklerini dile getiren Aran, bu zor koşullara rağmen prefabriklerden de çıkarılmak istendiklerini söyledi. Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın ‘Sizleri mağdur etmeyeceğiz’ dediğini hatırlatan Aran, “Bize bir çare bulsunlar. Seçimden seçime gelip oy istemesini biliyorlar. Ama 4 yıldır bize bir çare bulmuyorlar. Vali elini vicdanına koysun. Bir gece konteynerde kalsın, bakalım nasıl bir şeymiş. O zaman daha iyi anlar bizim halimizi” diyor.

'SEÇİMDE KAPIMIZI ÇALMASINLAR'

Nazan Baytar isimli depremzede ise soğuk havalardan dolayı konteynerde yaşayan herkesin hastalandığını belirtiyor. “Önümüz kış ne yapacağımızı bilmiyoruz. Elektrikler olmadığı için nasıl ısınacağız. Odun ve kömürümüz de yok. Hangi vicdan kabul eder böyle bir şeyi” diyen Baytar, kendileri için yapıldığı söylenen TOKİ’lerin de başkalarına peşkeş çekildiğini söylüyor. Bu güne kadar bir yetkilinin gelip, hallerini sormadığını söyleyen Baytar, “Çocuklarımız soğuktan donuyor. Yarın kış iyice bastırdığında bu çocuklar nasıl yaşayacak, zaten çoğu hasta. Bizi böyle mağdur edenler bu seçimde kapımızı çalmasın. Çünkü onların yüzünden bu haldeyiz” dedi. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Avrupa’nın çıkar ziyafeti

SONRAKİ HABER

Depremi de AKP’nin tokadını da unutmadık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...