23 Ekim 2015 00:40

Vanlılarla 1 Kasım'ı konuştuk: Bu sefer Van’dan AKP’ye vekil yok

Paylaş

Umut YEĞİN
Ahmet BOZKURT
Van

Van’da 7 Haziran seçimlerinde 8 milletvekilinin 7’sini HDP, 1’ini ise AKP almıştı. 7 Haziran seçimleri öncesinde seçim bürolarıyla, afişler, el ilanları, seçim araçlarıyla her partinin yürüttüğü hareketli seçim çalışmalarından 1 Kasım seçimleri öncesinde eser yok. Birçok mahallede hemen hemen her gün polis saldırıları sonucu çıkan çatışmalar yaşanıyor. 1 Kasım seçimleri yaklaşırken KCK tarafından ilan edilen eylemsizlik kararına rağmen devletin sürdürdüğü operasyonları ve bunun halkı nasıl etkilediğini konuşmak üzere Van’ın en yoksul bölgelerinden biri olan Hacıbekir Mahallesi’ne gidiyoruz. Yol boyunca okuldan eve dönen bir kaç çocuk dışında sokaklar bomboş. Birkaç esnafa ve kapı önünde tandırda ekmek pişiren kadınlara 1 Kasım seçimlerini soruyoruz.

HALKIN İRADESİ GASBEDİLDİ

İlk olarak girdiğimiz bir bakkal dükkanında Hüsnü Oran karşılıyor bizi. 7 Haziran seçimleri öncesi olsaydı saatlerce konuşup beklentilerini anlatabileceğini ancak bu kez pek umutlu olmadığını söylüyor. Seçimin bir işlevi olmadığını söyleyen Oran, “Halkın iradesi gasbedilmiş durumda, iktidar ‘Ya biz olacağız ya da kaos devam edecek’ diyor. Bu iktidar tekrar başa gelmek için bizleri savaşa ve kaosa sürüklemeye devam edecek” diyor. Tüm bunlara rağmen Van’da AKP’nin hezimete uğrayacağını söyleyen Oran, “Bu sefer 8’e 0 yapacağız. Deprem zamanı çokça sorun yaşadık ama çözülmedi. Bu nedenle devletten bir beklentimiz kalmadı. Tüm sorunlarımızı kendi imkanlarımızla çözmeye çalışıyoruz” dedi.

İKTİDAR OLAMAYINCA SAVAŞ BAŞLATTILAR

Bakkaldan çıkıp Sürmeli Sokak’ta yürümeye devam ediyoruz. Evin bahçesinde toplanıp tandırda ekmek pişiren kadınlarla karşılaşıyoruz. Uzun süredir mahalleye gazetecilerin gelmediğinden yakınan Ayten Salgür, televizyonlarda anketlerle halkın ne düşündüğünü söylediklerini ancak kendilerine hiç bir şey sorulmadığını söylüyor. 7 Haziran sonrası yaşanan tablonun AKP’nin tek başına iktidara gelememesinden kaynaklandığını belirten Salgür, “İktidara gelmek için ellerinden geleni yaptılar. Bizleri açlıkla, zulümle terbiye etmeye çalıştılar. İktidar olamadıkları için bu kirli savaşı başlattılar” diyor.

AKP, IŞİD İLE İŞ BİRLİĞİ YAPIYOR

Ankara Katliamı’nın IŞİD ve AKP ortaklığıyla yapıldığına dikkat çeken Salgür, “Bugün bakıldığında IŞID’le iş birliği içinde oldukları belgelerle ortada. TIR’larla mühimmat taşıdıkları, IŞİD militanlarına her türlü sağlık imkanı sağladıkları, yaralılarının Türkiye’de tedavi edildikleri biliniyor. Ankara’da barış için her yerden bir araya gelen Kürtlerin, Ermenilerin, sosyalistlerin toplandığı yerde miting yapılacağı biliniyordu. Senin her şeyden haberin var, istihbaratın var. Ama o gün orada senden habersiz gelip de nasıl bomba patlatabiliyorlar” diye soruyor.

BAŞBAKAN BİZİ CAHİL BELLEMESİN

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Van ziyaretine tepki gösteren Ayten Salgür, “Evde on çocuğum işsiz oturuyor. Başbakan Van’a geldi. Bizi cahil bellemesinler. Biz Kürtler uyandık” diyor. Bu toprakların yaşayan halkların kültürüyle, diliyle zengin olduğuna dikkat çeken Salgür, “Bu topraklar Kürtler, Türkler, Ermeniler, Süryanilerle çok zengin bir toplumdan oluşuyor. Ama AKP ve zihniyeti herkese tek dili, tek dini, tek milleti dayatıyor. Dileğimiz bir olup bu diktatörlüğe son vermektir. Bizler hep birlikte barışı, kardeşliği getireceğiz” diyor.

BU SAVAŞ BİZİM DEĞİL, SARAYIN

Bir anne olarak ölen tüm gençler için üzüldüklerini belirten Salgür, “Biz anneyiz. Polis için de asker için de gerilla için de ağlıyoruz. Ama bugün Kürdistan’da acı, zulüm yaşanıyor. Bu yıllardan beri devam ediyor. Ama yine de ne olursa olsun biz var oldukça barış diyeceğiz” diyor. 7 Haziran sonrasında yaşanan ölümlerin, çatışmaların sorumlusunun Saray olduğunu söyleyen Salgür, “Bugün Türkler de biliyor bu bir vatan meselesi değil. Eskisi gibi ‘vatan sağ olsun’ demiyorlar. Bu Saray’ın savaşıdır. Bir taraftan öldürüp zulmedip, bir taraftan da “Benim Kürt kardeşlerim” diyor. Nereden senin Kürt kardeşlerin oluyoruz” diye tepki gösteriyor.

BARIŞTAN KİMSENİN KORKUSU OLMASIN

Salgür, “Barıştan kimsenin korkusu olmasın. Rojava’da yaşanan vahşete karşı nasıl ki birlikte olduysak bugün de Türk, Kürt birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. Türkiye’deki tüm annelere sesleniyorum; Gelin el ele verelim, bu Saray’ı bu diktatörün başına yıkalım” diyor. 1 Kasım seçimlerinde AKP’nin yeniden tek başına iktidar olabilmek için her türlü oyunu oynayacağını belirten Salgür, “YSK sandıkların taşınmasını kabul etmediği halde, Cizre ve Silopi’de AKP sandıkları taşımak istiyor. Bedeli ne olursa olsun 1 Kasım’da irademize sahip çıkacağız ve Saray’ın diktatörlüğüne izin vermeyeceğiz” diyor.

ASIL TERÖRİST ÇÖZÜMÜ BİTİRİP, KAN İSTEYENDİR

Dönercilik yapan Burhan Karademir ise “Başbakan Van’a gelmiş. Deprem dönemi de oy için gelmişti, bugün yine oy istemek için geldi” diyor.  İşsizliğin ve yoksulluğun giderek arttığını söyleyen Karademir, “Devlet provokasyon yapıp halkı kışkırtıyor. Biz de mecburen erken saatte dükkanımızı kapatmak zorunda kalıyoruz. Ekonomimiz zaten kötü durumda. Gün içerisinde zaten iş yapamıyoruz. Evimize bir ekmek götürdüğümüze şükrediyoruz” diyor.

Herkesin açık yüreklilikle barışı dile getirmesi gerektiğini söyleyen Karademir, “Biz polisin de, askerin de, gerillanın da ölmesini istemiyoruz. Hepsi bizim evladımız. Onlar da açıkça bunu söyleyebiliyorlar mı? Çözümü bitirip barışı istemeyen, kan isteyen, ölüm isteyenlerdir asıl teröristler. 1 Kasım’da HDP’nin bu sefer yüzde 14’ün üzerine çıkacağını düşünüyorum. Biz barış istiyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Hâlâ konteynerde yaşıyorlar: Evsiz, ekmeksiz 4 yıl

SONRAKİ HABER

Depremin 4. yılında Vanlılar soruyor: AKP hangi yüzle bizden oy istiyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...