23 Ekim 2015 00:17

Tank çiftliğine karşı kazanan Adatepeliler: Sağlıklı yaşam için bu tankları taşıyın

Paylaş

Ebru Aysel ÖKTEN
Cem GÜL
Kocaeli

Kocaeli Dilovası’nda kimyasal tank çiftliği alanının ve ağaç kesiminin mahkeme tarafından durudurulmasının ardından, bölgedeki yaşam alanı savunucuları sağlıklı bir yaşam için kimyasal tankların bölgeden tamamen taşınmasını talep etti.

Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde son oksijen deposu olarak bilinen Adatepe’ye Solventaş A.Ş. ile Altıntel Liman A.Ş.  tarafından yapılmak istenen petrol ve kimyasal depolama tankları mahkeme tarafından durdurulmuş ve Adatepe halkının yeşil alan mücadelesi şimdilik zaferle sonuçlanmıştı.

Daha önce de kimyasal tank yapımına karşı eylemleriyle ses getiren Adatepeli vatandaşlar ise kararı coşkuyla karşılayarak direnişlerinin meyvesini bu kararla aldıklarını dile getirdi.

Gazetemize konuşan Ahmet Cebeci, yağmurda, çamurda dahi bölgeyi terk etmemelerinin sonucu böyle bir zafer kazandıklarını dile getirerek, mücadelenin bitmediğini söyledi. Cebeci; “Bu kararı bekliyorduk. Oturma eylemimiz sürerken Kocaeli valiliği tarafından çadırlarımız kaldırıldı, fakat biz yağmur altında kalarak yine de burayı terk etmedik ve kazandık. Fakat mücadelemizi hukuki yollardan sürdürmeye devam edeceğiz, mahkemeye kimyasal tankların buradan tamamıyla kaldırılması için evrak desteğinde bulunacağız. Bizim burada sağlıklı bir yaşam sürdürebilmemiz için bu tankların buradan kaldırılması lazım. Burası 50 bin nüfusluk bir ilçe, 10 hektarlık bir yeşil alana sahiptir. Bize bu kadarlık bir yeşil alanı çok görmesinler” dedi.

‘TEMİZ HAVADA BİR ÇAY İÇMEMİZİ İSTEMİYORLAR’

Yine Adatepe direnişinin ilk günlerinden itibaren nöbet tutan Neriman Karataş da 18 yıldır Adatepe’de bulunduğunu dile getirerek, “Burada bu kimyasal tankları yapanlar bizim temiz havada gelip bir çay içmemizi bile istemiyorlar. Biz korkuyoruz, çünkü kimyasal tanklar evlerimize çok yakın en küçük bir yangında büyük bir patlama olabilir. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Burada kimyasal tank yapımı olmasın. ‘Ya seçimler bitince karar geri alınırsa’ diye de düşünüyoruz. Biz burada temiz hava içinde rahat yaşamak istiyoruz” İfadelerini kullandı.

‘HAKKIMI ARAYINCA TERÖRİST DEDİLER’

50 senedir Adatepe’de yaşayan Gökçen Cebeci, Adatepe’ye geldiği ilk yıllarda bölgenin ormanlık alanı olduğunu belirterek; “6 yıldır burada yaşanmıyor. Havası o kadar pis oldu ki, nefes alamıyoruz. Benim gelinim kanser, oğlum hasta, ben 16 gündür geceleri bile buradan ayrılmıyorum, çünkü torunlarım için buradan vazgeçmiyorum. Ben Adatepe’den gitmek istemiyorum. Burada yaşamak istiyorum. Ben buradan ayrılmadım, hakkımı aradım diye bana terörist dediler. Ama ben vazgeçmedim. Biz bu kararı hakkımızla kazandık” cümlelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Türkiye’de seçim savaşı

SONRAKİ HABER

Kitlesel kırım kitlesel ötekileştirilmeye dönüşmesin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...