03 Nisan 2012 09:41

İranlı yetkili: Nükleer müzakere Türkiye’de yapılmasın

TÜRKİYE’nin izlediği Suriye politikasına İranlı yetkililerin tepkisi devam ediyor. İran’ın etkin kurumlarından Uzlaştırma Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai, İstanbul’da yapılması öngörülen İran-P5+1 (BM Güvenlik Konseyi üyeleri ve Almanya) nükleer görüşmelerinin İran’a dost ülkeler Suriye, Irak ya da L

İranlı yetkili: Nükleer müzakere Türkiye’de yapılmasın
Paylaş

TÜRKİYE’nin izlediği Suriye politikasına İranlı yetkililerin tepkisi devam ediyor. İran’ın etkin kurumlarından Uzlaştırma Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai, İstanbul’da yapılması öngörülen İran-P5+1 (BM Güvenlik Konseyi üyeleri ve Almanya) nükleer görüşmelerinin İran’a dost ülkeler Suriye, Irak ya da Lübnan’da yapılmasını istedi.

Türkiye’nin görüşmelerin 13 Nisanda İstanbul’da yapılması önerisi İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi tarafından ‘en iyi alternatif’ şeklinde yorumlanmıştı. İranlı yetkililer toplantının yeri konusunda henüz net kararın verilmediğini öne sürüyor. Türkiye geçtiğimiz yıl ocak ayında nükleer görüşmelere ev sahipliği yapmıştı. Ancak Türkiye’nin Suriye konusunda İran’la tamamen zıt bir politika izlemesi, ayrıca Malatya’ya konuşlandırılan NATO füze sistemleri Tahran’da büyük bir rahatsızlık meydana getiriyor.

Bizzat ülkenin Dini Lideri Ali Hamaney tarafından atanan Uzlaştırma Konseyi başkanı, ülkenin en etkin kurumlarından biri olarak değerlendiriliyor. Önceki gün Tahran’da Konsey üyelerine konuşan Rızai, Türkiye’nin ne gibi yükümlülüklerini yerine getirmediğine değinmedi. Salihi, görüşmeleri İstanbul’da yapmanın karşıt kampta yer alanlara Tahran’ın gittikçe zayıfladığı ve daha zayıf şartlarla karşılarına çıktığı hissi vereceğini de söyledi.

İran’ın en güçlü örgütü olarak adlandırılan Devrim Muhafızları Komutanı olan, 2009’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Mahmut Ahmedinecad’a karşı seçimlere giren Rızai, görüşmelerin dost ülkeler olarak adlandırdığı Suriye, Irak ya da Lübnan’ın başkentinde yapılmasını önerdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Falkland eylemine polis saldırısı

SONRAKİ HABER

Moskova'da inşaat yangını: 17 işçi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...