22 Ekim 2015 11:36

Barış Meclisinden çağrı:Çift taraflı çatışmasızlığa dönülsün

Paylaş

KCK’nin eylemsiz kararına karşılık verilmesini isteyen Türkiye Barış Meclisi (TBM), yeni çözüm süreci için eylemsizlik kararının çift taraflı çatışmasızlığa dönüşmesi çağrısında bulundu. 

Barış Meclisi KCK’nin tek taraflı eylemsizlik kararı ve son dönemlerde yaşanan gelişmelere ilişkin Taksim Hill Otel’de açıklama yaptı. TMB Sözcüsü Hakan Tahmaz, savaş siyasetinin yeniden devreye girdiğine vurgu yaptı. Silahların yeniden konuştuğu sivillerin, çocukların ve kitlesel katliamların yaşandığına dikkat çeken Tahmaz, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’ni gözaltına alınması, HDP’nin seçim bildirgesinin yerel mahkeme tarafından toplatılmasının ülkeyi karanlığa sürüklediğini ifade etti. 

10 Ekimde Ankara Katliamı’nın Diyarbakır ve Suruç’tan sonra milat olduğunu kaydeden Tahmaz, “Barış inşasını kökten sarsan ve zora sokan yeni toplumsal sorunlara yol açtı. İnsanlarda barışamama duygusunu ve düşüncesini derinleştirdi. Farklı kesimlerde ‘bunlarla barış olmaz’ sözünü fazlasıyla duyar olduk. Karşılıklı güvensizlik büyüyor” dedi. 

‘YENİ YOL HARİTASI OLUŞTURMALIYIZ’

Yeni çözüm sürecinin eskisi olmayacağını anlatan Tahmaz, “Dünya deneyimlerinden ve iki yıl süren çözüm sürecinden çıkarılacak derslerle kendimize has yeni yol haritası oluşturmalıyız” diye konuştu. Tahmaz, KCK’nin 10 Ekim’de ilan ettiği ve 1 Kasım’a kadar süreceğini duyurduğöu tek taraflı eylemsizlik kararına karşın; hükümetin muhatap almadığını askeri ve siyasi operasyonların yapıldığına vurgu yaptı. 

Karşılıklı çatışmasızlığa dönülmesinin yeni sürecin başlaması için elzem olduğunu belirten Tahmaz, “Herkes bunu dikkate almalı ve hızlı hareket etmelidir. Biz ilk adım olarak Abdullah Öcalan’ın tecridine son verilmesi ve görüşmenin sağlanmasının zorunluluğuna dikkat çekmek istiyoruz. 10 Ekim’de ilan edilen eylemsizliği, çatışmasızlığı dönüşmesinin yolu İmralı’dan geçiyor. Bundan geri durmak ölümleri önemsememek anlamına gelecektir” dedi. Tahmaz, Meclisteki partilerin çatışmasızlığa geçişi sağlayacak bir açılımı geliştirmeleri gerektiğini ifade etti. 

‘HÜKÜMET YANLISI MEDYA TOPLUMU KUTUPLAŞTIRIYOR’ 

Basın toplantısına katılanlar da görüşlerini dile getirdi.  Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, ötekileştiren siyasi anlayışın doğru olmadığını belirterek, “Birbirimize gol atmak ve zaafını yakalamak yerine birbirine anlamaya zaaflarımızı kapatmaya ihtiyacımız var” dedi. Kürt siyasi hareketini taleplerini dikkate alan yeni bir Anayasanın gerekliliğine işaret eden Katırcıoğlu, Abdullah Öcalan’ın önerilerinin ciddiye alınmasını istedi.  

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yüksel Taşkın, hükümet yanlısı medyanın Ankara Katliamı’ndan sonra da toplumu kutuplaşmaya yöneldiğini ifade ederek, hükümetin buradan siyasi rant elde etmek istediğine dikkat çekti. 

Avukat Nurcan Kaya, huzur ve terörle mücadele adı altında Kürtlere yönelik bir savaş başlatıldığını belirterek, bununda Kürtlerin devlete olan güvensizliğini derinleştireceği uyarısında bulundu. 
Eski Çalışma Bakanı Ziya Halis ise, AKP’nin korku yaratarak iktidarını korumak istediğini kaydetti. Barış mücadelesinden geri adım atılmaması gerektiğini ifade eden Halis, “Bütün baskı ve katliamlara rağmen barışseverleri güçlendirmek için elimizden geleni yapmak gerekiyor” dedi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden Öğretim üyesi Halil İbrahim Yenigün, barış sürecinin ne kadar kırılgan olduğunu görüldüğünü belirterek, toplum arasında ayrımcılığı körüklemek için fay hatlarının canlandırılmak istendiğine işaret etti. 

Açıklamaya, akademisyenler ve hukukçuların yanı sıra Barış Bloku Eş Sözcüsü Gençay Gürsoy ve Evrensel Gazetesi yazarı Ender İmrek de katıldı. (İstanbulEVRENSEL)

 

 

ÖNCEKİ HABER

ABD İncirlik'e F-16’ların yerine tank avcısı A-10’ları gönderdi

SONRAKİ HABER

Açığa almaya ‘can güvenliği’ bahanesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...