21 Ekim 2015 14:05

Soma faciasında Bakanlıkların kusuru bilirkişi raporuyla ispatlandı

Paylaş

Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, Soma katliam sonrası açılan davaların seyrini değiştirecek yeni bilirkişi raporunun, Soma İş Mahkemesi’ne sunulduğunu söyledi. 

İstanbul Üniversitesi (İÜ)’nden bilirkişi heyetine hazırlatılan raporda Soma Kömürleri AŞ yüzde 70, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) yüzde 15, Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) yüzde 10, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yüzde 5 kusurlu bulundu. Böylece Soma faciasında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlıkları ilk kez sorumlu tutulmuş oldu. 

Rapora ilişkin açıklama yapan Arslan, “Düne kadar hem Enerji Bakanlığı hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu faciada kusurlarının olmadığını, sorumluluklarının bulunmadığını iddia etmişlerdi. Soma Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, sorumlu kişiler hakkında dava açılmasıyla ilgili istemiş olduğu soruşturma iznini de reddetmişler, kabul etmemişlerdi. Biliyorsunuz o süreçte Danıştay’a itiraz edilmiş, Danıştay, ‘Sorumluları tespit ettikten sonra karar vermem gerekir’ şeklinde, Çalışma ve Enerji bakanlıklarının bu kararlarını bozmuş, tekrar cumhuriyet savcılığına göndermişti. Cumhuriyet savcılığı bu sorumluları tespit etmiş, bakanlıklardan yeniden izin istemiş, bakanlık yine bu talepleri reddetmişti. Biz o ret kararına karşı yine bayramdan önce itirazda bulunmuştuk Danıştay’a, o süreç devam ediyor. Bu rapor, o süreçte haklılığımızı ortaya koymakta, yani bu faciada Çalışma Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı’nın sorumluluğunun olduğunu ispat etmektedir” diye konuştu.

ŞİRKETİN KUSURLARI

Arslan, söz konusu bilirkişi raporunda Soma Kömürleri AŞ’ye atfedilen yüzde 70’lik kusurların bazılarını şöyle sıraladı: “Üretim zorlaması. Kapsamlı bir risk değerlendirmesinin yapılmaması. İş sağlığı ve güvenliği meslek eğitiminin, mevzuat hükümlerine uygun şekilde verilmemesi. İşletmedeki iç denetim faaliyetlerinin gerektiği şekilde yerine getirilmemesi. Ocağın havalandırması konusunda hatalı uygulamalar ve sorunların çözümlenmemesi. Ocak şartlarına uygun maskenin seçilmemesi. Maskelerin kontrol ve bakımının gerekli şekilde yapılmaması. Gaz izleme sistemindeki sorunlar ve bunların giderilmesi konusunda kayıtsız kalınması. Elektrik enerjisiyle çalışan cihazlardan bir bölümünün yanmaz özellik taşımaması. Yangında mücadele ve tahlisiye konusunda yetişmiş, yeterli sayıda personel bulundurulmaması ve bu işlemler için gerekli araç gereç ve altyapı oluşturulmaması.” (Manisa/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

'Nasılsın sorusuna verecek henüz bir cevabım yok'

SONRAKİ HABER

Türkiye’de gazeteciler üzerindeki baskılar ciddi şekilde arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...