20 Ekim 2015 13:45

AİHM, Diyarbakır'da öldürülen Halil Söğüt davasında Türkiye'yi mahkum etti

Paylaş

Diyarbakır’da 2006 yılının Mart ayında Erdoğan'ın "Kadın da olsa çocuk da olsa güvenlik güçleri gereğini yapacak" dediği olaylarda öldürülen 10 sivilden biri olan Halil Söğüt için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yaşam hakkının ihlal edildiğine hükmederek aileye tazminat ödenmesi kararını verdi.

Muş'un Şenyayla ilçesi kırsalında 24 Mart 2006 tarihinde 14 HPG'linin yaşamını yitirmesinin ardından 6 PKK'li için Diyarbakır'da düzenlenen cenaze törenine polis saldırmış, kitlesel halk eylemleri kısa sürede çevre illere de yayılmıştı. Diyarbakır'da 10, Mardin'de 2 ve Batman'da 1 kişinin polis tarafından katledildiği olaylar sırasında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, "Güvenlik güçlerimiz çocuk da olsa, kadın da olsa, kim olursa olsun, eğer terörün maşası haline gelmişse gerekli müdahale ne ise bunu yapacak" demişti.

Diyarbakır'da yaşamını yitiren 10 kişi arasında 78 yaşındaki Halil Söğüt de bulunuyordu.

Yakınları, Halil Söğüt'ün ölümüne polis şiddetinin sebep olduğunu belirterek suç duyurusunda bulunmuş, Türkiye mahkemelerinden bekledikleri karar çıkmayınca davayı AİHM’ye taşımıştı. Strasbourg merkezli mahkeme, yaşam hakkının ihlal edildiği ve soruşturmanın hakkaniyetle yapılmadığı gerekçesi ile aileye 24 bin avro manevi tazminat ve 2 bin avroluk masrafların ödenmesine karar verdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘SGBP işlevsiz duruma geldi’

SONRAKİ HABER

İçişleri Bakanı neden güldüğünü açıklayamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa