20 Ekim 2015 13:23

Uluslararası Kürt Konferansı Moskova'da devam ediyor

Moskova'da devam eden Uluslararası Kürt Konferansı'na mesaj gönderen KCK, 'Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve PKK'nin çizgisinin dikkate alınmadığı hiçbir yerde başarıdan söz edilemeyeceğini' dile getirdi. PYD Eş Başkanı Asya Abdullah ise artık hiç kimsenin Kürtleri inkar edemeyeceğini söyledi.

Paylaş

Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen Uluslararası Kürt Konferansı'nda, Adil Rusya Partisi Genel Başkanı Sergey Mironov'un konuşmasının ardından KCK Eş Başkanlığı tarafından konferansa gönderilen mesaj okundu. KNK Üyesi Selahattin Soro tarafından okunan mesajda, "Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve PKK'nin çizgisinin dikkate alınmadığı hiçbir yerde başarıdan söz edilemez. Kuzey Kürdistan'da özellikle 7 Haziran seçimlerinden sonra TC'nin içinde bulunduğu durum bunu çok daha iyi özetliyor" denildi.

KCK'nin okunan bu mesajından sonra Stratejik Araştırma Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Anna Glazova konuştu. Glazova, şunları söyledi: "Kürtleri ve onların bölgedeki konumunu ciddiye almayan güçler bölgede ağırlığını hissettiremez. Bu bakımdan Kürtlerin taleplerine ve onların birlikte yaşam isteklerine kulak verilmeli. Tüm dünya DAİŞ gibi bir bela ile baş edemezken Kürtler onu kendi topraklarından çıkarabilecek kadar güçlü bir iradeye sahiptir. Abdullah Öcalan ve PKK'nin Kürtler üstündeki ağırlığını da bilmek ve ona göre Kürtlere yaklaşmak gerek. Artık içinde bulunduğumuz yüzyılda inkar ve imha anlayışı ile siyaset yürütülemez."

Konferansın devamında, Rusya Federasyonu Hukukçular Derneği Başkan Yardımcısı Andrey Baklanov söz aldı. Banklanov, "Rusya, hukuka ve adalete inanan bir devlet. Bunun için Kürtleri ciddiye alması ve hukuk normları çerçevesinde onlarla diyaloga girmesi gerek" dedi.

Banklanov'un ardından Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Asya Abdullah konuştu. Abdullah, konuşmasında şunları kaydetti:

"Rojava'da Kürtler hiç kimseden yardım almadan DAİŞ gibi faşist ve ilkel bir güçle savaştı. Kürtler bu savaşta özellikle Kobanê'de sergilediği direniş çizgisi ile yaşadığımız yüzyıla damgasını vurdu. Şu an Suriye sınırları içerisinde Kürtler, kendi sistemlerini kuruyor. Bu sistemimiz özerk kantonlardır. Şimdiye kadar Kürtler hiçbir güce bağlı olmadan kendi kendini bu sistemle yönetiyor. Bu modelimizde kadınlar, gençler ve toplumun diğer kesimleri kendi özgün kimlikleri çerçevesinde kendilerini ifade edebiliyor. Biz bu sistemi kurarken, bunu hiçbir zaman Suriye'nin parçalanmasına önayak olacak şekilde kurmadık. Bizim amacımız Suriye'nin demokratikleşmesi ve Demokratik Suriye'de tüm halkların kendi kimlikleriyle kendilerini ifade etmesidir.

Askeri olarak da Kürtler artık bir düzeye gelmiş bulunuyor. YPG ve YPJ, bugün Rojava'da Kürt savunma birlikleridir. Bu birlikler sadece Kürtleri değil, bölgede yaşayan hakları tehdit eden tüm unsurlara karşı mücadele eden bir askeri güçtür. Kaldı ki, geride bıraktığımız dönemde buna tüm dünya da tanıklık etti.

DAİŞ, Rojava'ya başladığında bizim direnemeyeceğimizi söyleyenler oldu. Onlar daha Kürtlerin gücünü ve iradesini tanımayan ve Kürtleri inkar eden zihniyetlerdir. Artık Kürtler öyle bir noktaya geldi ki, hiç kimse onları inkar edemez."

Konferans aradan sonra konuşmalarla sürecek. (Moskova/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İşçiye pankart eziyeti

SONRAKİ HABER

Soma davasında aileler tepkili: İş vaadiyle madencilerin ifadelerini değiştiriyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...