20 Ekim 2015 11:09

HDP’den seçim beyannamesine ‘el koyma’ kararına itiraz

Paylaş

Ağrı Sulh Ceza Hakimliği’nin, HDP Genel Merkezi tarafından basılan ve özellikle özyönetim başlığı olmak üzere seçim beyannamesinde yer alan ifadeleri içeren broşürlere el koyma kararı vermesine “ifade özgürlüğü ihlali”doğrultusunda itiraz edildi.

Ağrı Sulh Ceza Hakimliği’nin HDP Genel Merkezi tarafından basılan “Bütün halkların farklılıkları ile birlikte kendi iradesi ile yaşamasından yanayız. Doğrudan demokrasiye inanıyoruz. Kendimizi de kentimizi de ülkemizi de yönetmek istiyoruz. Yetkinin merkezde, tek kişide toplanmasına karşı yerel demokrasiyi, yerel yönetimlerin güçlendirilmesini, yerinden yönetimi yani öz yönetimi savunuyoruz. Valimizi, kaymakamımızı kendimiz seçmek istiyoruz. Bunun için bir kez daha inadına HDP” ifadelerinin yer aldığı broşürler hakkında “örgüt propagandası” iddiasıyla verdiği el koyma kararına itiraz edildi. 

Parti avukatı Olcay Öztürk ile birlikte Ağrı Adliyesi’ne gelen HDP İl Eşbaşkanı Hanım Yıldırım ve parti yöneticileri, hazırladıkları dilekçeyi Sulh Ceza Hakimliği’ne teslim etti. Adliye çıkışında itirazlarına ilişkin bilgi veren Av. Öztürk, öncelikle Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği kararın, sadece sorumluluk alanında yer alan kent merkezi için geçerli olduğunu, bu karar gerekçe gösterilerek başka yerlerde broşürlerin toplanamayacağının altını çizdi.

'KARARIN YASAL DAYANAĞI YOK'

Mahkemeye yaptıkları başvuruda, broşürlerin “basılmış eser” kategorisine girmediğini, bu nedenle kararın yasal dayanağı bulunmadığını belirttiklerini söyleyen Öztürk, “El koyma kararını gerek Anayasa’nın gerekse AİHS’nin ifade özgürlüğü ile ilgili maddeleri ışığında irdelediğimizde broşürde dile getirilen düşünceler siyasi bir partinin görüşleridir. Şiddet ve şiddete teşvik edici herhangi bir ibare içermemektedir. Özü itibariyle merkezi yönetimin eleştirisi ve alternatif olarak yerel yönetimlerin güçlendirilmesini savunan ifadeler yer almaktadır”dedi.

AİHM’de Türkiye’nin ifade özgürlüğü nedeniyle en çok mahkum olduğu davaların TMK ve TCK’nin “örgüt propagandasına” ilişkin açılan ceza davaları olduğuna dikkat çeken Öztürk, bu emsaller ışığında da el koyma kararının ifade özgürlüğünün ihlali niteliğinde olduğu değerlendirmesi yaptı. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

THKO’nun kurucularından Gülay Ünüvar hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Katliamın izlerini silmek için psikososyal dayanışma ağı kuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...