20 Ekim 2015 05:34

Mersin Üniversitesi'nde öğrenciler 500 davaya bakacak avukat arıyor!

Paylaş

Mersin Üniversitesi'nde 150 öğrenci hakkında çeşitli suçlardan toplam 500 dava açıldı. Üniversitede düzenledikleri her etkinlik suç delili olarak sayılan öğrenciler, davalarına bakacak avukat bulmakta zorlanıyor. İHD ve ÇHD üyesi avukatlara seslenen öğrenciler, "Hukukçular bir komisyon oluşturarak biz öğrencilere yardımcı olabilir" dedi.

Mersin Üniversitesi'nde okuyan devrimci, demokrat ve yurtsever öğrenciler hakkında geçen yıl açılan soruşturmalar davalara dönüştü. 150 öğrenci hakkında "örgüt propagandası yapmak", "örgüt adına suç işlemek", "örgüte adam kazandırmak" iddialarıyla toplam 500 dava açıldı. Kimi öğrenci hakkında 5, kimi öğrenci hakkında da 13 dava açıldı. Öğrencilerin okulda düzenlediği her etkinlik "örgüt propagandası" sayılırken, kendi aralarında yaptıkları sohbetler ise "örgüte adam kazandırmak" olarak değerlendirildi. Birçok öğrenci hakkında, "etkinliklerde halaya katıldığı, slogan attığı, alkış tuttuğu, saygı duruşunda bulunduğu" gibi gerekçelerle ayrı ayrı davalar açılırken, üniversitede yapılan anma etkinliklerinde kimi öğrenci şiir okuduğu için hakkında çok sayıda dava açıldı.

ÖĞRENCİLER DAVALARINA AVUKAT ARIYOR

Davalarına avukat bulmakta zorlanan öğrenciler, avukatlara verecek paraları olmadığı için kendi savunmalarını kendileri yapacak. "Örgüt üyesi olmak", "örgüt propagandası yapmak", "bildiri dağıtmak", "eyleme katılmak" ve "yöneten şüphesi uyandırmak" iddiasıyla hakkında 5 ayrı dava açılan Sosyoloji Bölümü 2. Sınıf öğrencisi Emine Biçen, davalarını takip edecek avukat bulamamaktan yakındı.

'HUKUKÇULAR BİR KOMİSYON OLUŞTURABİLİR'

Üniversite yönetimi ve emniyet işbirliğiyle yapılan soruşturmalar kapsamında Ağır Ceza Mahkemeleri'nde açılan davalarda yargılanacaklarını dile getiren öğrencilerden Nazlı Mansuroğlu, açılan davalarla öğrencilerin sindirilmeye çalışıldığına dikkat çekti. Mansuroğlu, "Toplumsal olaylara duyarlı öğrenciler olarak demokratik hakkımız olan basın açıklamalarından farklı bir şey yapmadık. Bizler tüm bu hukuksuz uygulamalara karşı daha örgütlü mücadelemizi yükselteceğiz" dedi. İHD ve ÇHD üyesi avukatlara seslenen Mansuroğlu, "Hukukçular bir komisyon oluşturarak biz öğrencilere yardımcı olabilir" diye konuştu.

AVUKATLARA 'DUYARLI OLMA' ÇAĞRISI

Mersin Üniversitesi Gazetecilik Bölümü 2. Sınıf öğrencisi Baran Koçak ise, halay çektiği için "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla hakkında dava açıldığını vurgulayarak, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "DAİŞ'in canlı bombacılarını teknik ve fiziki takip etme gereği bile duymayanlar, halay çeken öğrencileri terörden yargılayabiliyorlar." Koçak da, avukat sorununa dikkat çekerek, avukatlara "duyarlı olma" çağrısında bulundu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye Barolar Birliği : Tahir Elçi için verilen yakalama kararı açıkça kanuna aykırı

SONRAKİ HABER

Mangal kömürü üretiminde çalışan Kobanêli çocuklar: İş kara emek ak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...