19 Ekim 2015 23:59

Hugo Boss’ta sendika baskısı

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Uluslararası Sendikal Federasyon IndustriALL yöneticileri ile bir araya gelen TEKSİF üyesi Hugo Boss işçileri fabrikalarında örgütlenmeden kaynaklı sorunlarını dile getirdiler.

TEKSİF İzmir Şubesi, Hugo Boss İzmir fabrikasında örgütlenmeye devam ederken diğer taraftan da şirket yönetiminin sendika karşıtı çalışmaları devam ediyor. TEKSİF’in çağrısıyla farklı birimlerinden bir araya gelen komite üyeleri, Küresel Sanayi İşçileri Sendikası (IndustriALL) yöneticilerine örgütlenme sürecinde yaşadıkları sıkıntıları anlattılar.

INDUSTRİALL: BAŞARINIZ BÖLGEYİ ETKİLEYECEK

Türk-İş Ege bölge binasında gerçekleşen toplantıda ilk olarak konuşan IndustriALL Örgütlenme ve Uluslararası Kampanya Sekreteri Adam Lee, Hugo Boss İzmir fabrikasının kararlı mücadelesi sayesinde Hugo Boss Genel Merkezinin kendilerini dikkate almak zorunda kaldığını ifade ederek, işverenin de artık eskisi gibi işçi atamadığını ekledi. Hugo Boss işçilerinin mücadeleleri sayesinde çalışma koşullarının düzeleceğini ve ücretlerinin artacağını dile getiren Lee “Ama bundan önce sizin başarınız sadece Hugo Boss’u değil, bütün bir bölgeyi etkileyecek. Onun için sizin katkınız bir tek size değil, bir bütün olarak bölgedeki işçilere de olacak” dedi.

‘İŞTEN ÇIKMAMIZI İSTİYORLAR’

Daha sonra işçiler sorunlarını anlatmaya başladı. İşçiler, üzerlerinde kurulan baskı ile kendilerinin işten çıkmaya yönlendirildiğini dile getirdiler. İçerde bir yıldırma politikası olduğunu dile getiren bir işçi “Ekip liderlerimiz ego tatmin etmeye çalışıyor. Bizi dikkate almadan kendi sistemi üzerinden iş yaptırıyor. Hiç olmayacak işleri, hiç çıkmayacak sayılar istiyor. Olmadığı zaman konuşulmayacak cümleler kuruyor. Konuşmaları motivasyonumu düşürüyor, verimliliğimi düşürüyor. Rahatsızlığımdan dolayı aldığım raporlarla performans değerlendirme sistemine işleniyor. Kabul etmeyince sorun çıkardılar” dedi.  

‘SENDİKAYI İSTEMİYORLAR’

Ekip liderleri ve vardiya amirleri ile sürekli sorun yaşadığını belirten başka bir işçi de şunları söyledi; “Vardiya liderimizin açıkça söylediği bir şey var. ‘Karşımda örgütlenme görürsem bambaşka birini görürsünüz’ diye tehdit ediyor. Bunu ben FLA (Fair Labor Association) toplantısında da dile getirdim ancak değişen bir şey olmadı. Benim sendikalı olduğumu biliyorlar. Sürekli bir baskı var.”  

‘ŞİKAYET EDİNCE BİZ SUÇLU OLUYORUZ’

Yapılan baskıya karşı fabrika yönetiminin ses çıkarmadığını ifade eden bir işçi ise “Sözlü olarak bir üst yöneticiye şikayette bulunuyoruz ama hiçbir şey yapılmıyor. Cevap gelmiyor. Şikayet ettiğimiz de sizin başka derdiniz yok mu cevabını da aldık” dedi.
Baskılardan dolayı birbirlerine sürekli psikolojik destek olduklarını dile getiren başka bir işçi de yaşadıklarını şöyle anlattı “Vardiya amirimiz masasında oturup bizi izliyor. Mobbing uyguluyor. Nefret dolu bakışlarla izliyor.  Bir toplantıda, beni ve diğer sendikalı arkadaşımızı göstererek ‘Siz ikiniz yaya yaya çalışıyorsunuz.  Haram yiyorsunuz. Böyle çalışacaksanız çıkın gidin’ dedi. Bu gibi hakaretler de bulunuyor. Sendikanın desteğiyle şikayet dilekçesi yazdık ve ardından bizim yerimizi değiştirdiler. Mağdur olan biz olmamıza rağmen biz suçlanıyoruz.”

ÖNCEKİ HABER

‘Doğudan batıya kol kola yürüyeceğiz’

SONRAKİ HABER

Başıbüyük'teki HDP temsilciliğine silahlı saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...