18 Ekim 2015 17:06

Bakırçay termik santrale karşı ayakta

Paylaş

Dikili Çandarlı yakınlarında yapılmak istenen termik santrale karşı yöre halkının yaptığı panel salona sığmadı. Verimli Bakırçay ovası, Bergama köylü hareketinden bu yana en canlı ve kitlesel çevre etkinliğine sahne oldu. 

Dikili Çandarlı’da gerçekleştirilen panel halkın Belediye Konferans Salonuna sığmaması üzerine düğün salonuna alındı. Panele Dikili, Çandarlı, Aliağa, Bergama ve İzmir’den de çok sayıda vatandaş ve ekoloji örgütü temsilcileri katıldı. Aliağa, Bergama, Dikili, Foça ve Şakran’dan ekoloji örgütleri tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen “Çandarlı’ya termik santral yaptırmayacağız” panelin açılış konuşmasını yapan Bergama Çevre Platformu sözcüsü Erol Engel, Bakırçayın büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu belirterek, “Termik santral bu bölgede tarımın, sağlığın, canlı yaşamının hatta kültürel varlıklarımızın sonu olur. Buna asla izin vermeyeceğiz. Gerze nasıl başardıysa biz de başaracağız” dedi. Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, Çandarlıya kurulmak istenen termik santralden 15 gün önce haberinin olduğunu belirterek, “Zeytin alanlarına çok olumsuz etkileri olacağını düşünüyorum. Bu tür santraller hiçbir yerde yapılmamalı” dedi. 

'KEPÇENİN ÖNÜNDEN KAÇMAYACAĞIZ'

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç Çandarlı Zeytindağ yakınlarındaki termik santral girişiminin 2012 yılında başladığını belirterek, “Zeytindağı belediyesi tarafından planları yapılmış. Planda termik santral lafı hiç geçmiyor, doğalgaz çevrim santrali deniyor. İlgili kurumlardan gerekli izinler alınmamış. Hatta Ulaştırma Bakanlığı olur vermemiş. Alan Bütünşehir yasasından sonra bize geçti. Bergama Belediye meclisi bu planın iptali ile ilgili bir karar alacak büyük olasılıkla ama bu yeterli olmayacak. Çevre şehircilik Bakanlığının plan yapma yetkisi var. Şirket bu yolu deneyip bakanlığa plan yaptırma isteyecektir” dedi.

Termik santralin yılda 1 milyon 600 bin ton ithal kömür yakacağını bunun günde 200 kamyon kömür demek olduğunu kaydeden Gönenç, “Yılda 280 bin ton kül cüruf çıkacak. Bu malzemelerde Bergama’da akropole 900 ve ime suyumuzu sağlayan Kestel barajına 750 metre yakında depolanacak. Bu santrale kesinlikle izin vermeyeceğiz. Kepçenin önüne yatmak gerekiyorsa da kaçmayacağız” diye konuştu. Gönenç, 12 Kasımda Zeytindağ’da yapılması planlanan ÇED toplantısına daha kitlesel ve kararlı katılacaklarını söyledi. 

GÜNDE 350 BİN KİŞİNİN SUYUNU KULLANACAK

Etkinliğin panel kısmında ilk konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümünden Yard. Doç. Dr. Enver Yaser Küçükgül şunlaır söyledi; “Dünyanın pek çok yerinde termik santral gördüm önemli olan çevre koruma sistemlerinin işletilmesidir. 60 yaşına geldim Türkiye’de böyle bir şey görmedim”. Küçükgül termik santrallerin çevresel etkileri, su kullanımı, hava ve toprağa etkilerini anlatırken, 1000 mgwatlık bir termik santralin günde 350 bin kişinin suyunu kullandığın bunun da su fakiri bir ülke olan Türkiye için ‘hovardalık’ olduğunu söyledi. 

Şakranlı Dr. İnci Köseoğlu yörede çevrenin tam bir kuşatma halinde olduğunu belirterek, termik santralin insan sağlığına etkilerini anlattı.  Yörede ekolojik tarım yaptığını söyleyen kimya mühendisi Seda Ay da alternatif enerji kaynaklarının, daha temiz bir çevre ve yaşamın mümkün olduğunu söyledi.  Panel daha sonra serbest kürsü şeklinde devam etti. Panelin ardından dinleyiciler toplu halde Çandarlı sokaklarında termik santrale karşı hazırlanan bildirileri dağıttılar. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Müdürden Ankara katliamini dile getiren öğrenciye: Haddini aşıyorsun!

SONRAKİ HABER

Balüken: Barış için sesimizi yükseltme zamanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...