17 Ekim 2015 18:39

Altyazı’dan ekim ayında önemli iki seminer

Paylaş

Altyazı Sinema dergisi ekim ayında önemli iki seminer gerçekleştiriyor: ‘Karşı Sinema’ ve ‘Karşılaştırmalı Film Analizleri’. 

Fırat Yücel ve Aylin Kuryel’in yöneteceği ‘Karşı Sinema: Alternatif Bir Sinema Tarihi’ başlıklı seminerde, toplumsal muhalefetin beyazperdede bulduğu ifadeleri takip ederek katılımcılarla birlikte sinema tarihinde kısa bir yolculuk yapılacak. Seminerde muhalif duruşunu, sadece anlatılanın içeriğiyle değil, anlatım biçimi aracılığıyla da yansıtan sanatçıların filmleri incelenecek. Bu ‘karşı sinema’ örnekleri eşliğinde, sinemanın, görsel-işitsel ve politik bir mecra olarak olanakları üzerine hep beraber kafa yoracağız. Her hafta, bazısı avangard, bazısı ise anaakım sinemanın kıyısında yer alan, ama her şekilde konvansiyonlara kafa tutan filmler tartışmaya açılacak. 60’ların karşı kültür hareketinin sinemadaki yansımalarından başlayarak Sitüasyonistlerden Yeni Dalgacılara, Marksist sinemadan günümüze uzanacak seminer, katılımcılara konu hakkında tarihsel bir perspektif sunmayı da hedefliyor.

24 Ekim’de başlayacak olan kurs 8 hafta boyunca Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi’nde devam edecek. 

KARŞILAŞTIRMALI FİLM ANALİZLERİ

Karşılaştırmalı Film Analizleri’ ise Mehmet Açar’la birlikte 25 Ekim’de başlayacak. Sekiz hafta sürecek semnierlerde hikâye kurgusu, bakış açısı, kadraj, montaj, kamera hareketleri, görüntü, müzik gibi bir filmi oluşturan artistik öğelere tek tek ve bir bütün olarak bakılacak… Örneklerle özdeşleşme ve katarsis kavramları üzerinde durulacak… Stanley Kubrick, Steven Spielberg, Bernardo Bertolucci, Spike Jonze, Kryzstof Kieslowski, Peter Jackson, Terence Malick, Michael Haneke, Quentin Tarantino, David Lynch, Coen Kardeşler, Paul Thomas Anderson, Woody Allen, Jim Jarmusch, Robert Bresson, David Fincher, Jean-Luc Godard ele alınacak yönetmenlerden bazıları… Katılımcıları farklı ekollere ve farklı tarzlara sahip yönetmenlerin işlerinden seçmeler eşliğinde ilerleyecek bir sinema semineri bekliyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Rusya ve Türkiye uçuş güvenliğinde anlaştı

SONRAKİ HABER

Washington’daki Türkiyeliler sandıklara gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...