17 Ekim 2015 18:17

Birgün Gazetesi barış sempozyumu düzenledi: Mücadeleyi yükselteceğiz

Paylaş

Birgün Gazetesi'nin "Savaş kimin? Barış nasıl? Özgürlük ne zaman" başlığıyla düzenlediği sempozyum İstanbul Şişli Kent Kültür merkez'inde başladı. Türkiye'nin içinden geçtiği sürecin, barış  ve demokrasi mücadelesinde birleşme yollarının tartışıldığı sempozyuma çok sayıda gazeteci, siyasetçi, aydın ve akademisyen katıldı. Sempozyumda dayanışma çağrısı yapıldı. 

Sempozyum'un açılış konuşmasını yapan BirGün gazetesinden Barış İnce, Ankara katliamında hayatını kaybedenleri anarak başladığı konuşmasında barış ve demokrasi mücadelesinin birlikte yürütülme çağrısında bulundu. İnce, "Gezide gözyaşlarımız birbirine karıştı, Ankara’da kanlarımız karıştı. Artık bir araya gelmek için ne bekliyoruz?" dedi. 

7 Haziran sonrasındaki sürecin değerlendirildiği ilk oturumda Gazeteci Murat Yetkin, BirGün Yazarı Hayri Kozanoğlu ve HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş konuşmacı olarak katıldı. 

Murat Yetkin 7 Haziran sürecinde HDP’nin, AKP'nin tek başına iktidar olmasını engellediğini söyledi. Erdoğan’ın ‘oyunu tekrar oynayarak’ çözmeye çalıştığını belirten Yetkin 1 Kasım seçimlerinde de 7 Haziran’a yakın sonuçların çıkacağını söyledi.

Meral Danış Beştaş ise, Ankara'da yaşanan katliama işaret ederek, "Bunu yapanların amacı direncimizi kırmak, birlikteliğimizi bölmek. Biz korkmayacağız, bizler korku duvarını aştık. Daha çok mücadele edeceğiz, daha çok bir araya geleceğiz” dedi. Çözüm sürecinin bitirilmesi ve savaşın devreye girmesi ile HDP'nin barajı geçmesinin engellenmeye çalışıldığını vurgulayan Beştaş, “Bizi baraj altına bırakmak için hukuk ve ahlaka sığmayan yöntemlere başvuruyorlar. Ancak bizler hiçbir provokasyona mahal vermedik, Diyarbakır'da, Adana'da Erzurum'da bize dönük saldırılarda hep sükunet çağrıları yaptık. Ve sonuçta barajı yıktık. Ancak Erdoğan bu sonuçtan memnun kalmadı ve kendisinin de bahsettiği B ve C planlarını devreye soktu.” dedi

BirGün yazarı Hayri Kozanoğlu ise "Ankara'da bombalar adres sormadı. HDP'li, CHP'li, EMEP'li, Halkevci, Hazırancı dinlemedi. Biz de buna tepki gösterirken yan yana durmalıyız. 7 Haziran önemliydi çünkü. AKP'nin sandıkta yenilemeyeceği mitini yıktı. 1 Kasım da bunun devam ettiğini, yaşanan her şeye rağmen AKP'nin kazanamayacağını göstermek bakımından önemli. Ancak  1 Kasım bir son değil, biz sandıktaki mücadeleyi ne zaman işyerlerine, okullara, yaşamın aktığı her yere taşırsak; ne zaman bütün bir yaşamı bu mücadele ile kuşatırsak ancak o zaman bu karabasanı dağıtabiliriz" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Enflasyon tahmini yüzde 65 sapacak

SONRAKİ HABER

Merkel’in tartışmalı Türkiye ziyareti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...