17 Şubat 2011 18:22

OSTİM’de patlayan neydi? -3- İşçinin canı pahasına...

İç içe geçmiş olan OSTİM ve İvedik sanayi bölgelerinde on binlerce işçi çalışıyor. OSTİM ve İvedik ücretler, işçi haklarının gasp edilmesi ve çalışma koşulları açısından adeta tek bir sanayi sitesi. OSTİM ve İvedik OSB konut bölgeleriyle de iç içe aynı zamanda.Yani şehrin içinde

OSTİM’de patlayan neydi? -3- İşçinin canı pahasına...
Paylaş

Rüstem Kahraman

Yani şehrin içinde büyük bir sanayi bölgesi. Ancak son yaşanan patlamalardan sonra daha iyi anladık ki, binlerce işçinin çalıştığı bu bölge yöneticilerin dikkatinden fersah fersah uzakta. Patlamalardan sonra kimse sorumluluğu üzerine almadı. Bu kadar tartışmadan sonra işçi sağlığı ve güvenliğini, çalışma koşullarını, ücretleri, işçilerin sigortalarının yatırıp yatırılmadığını kim denetliyor belli değil. “OSTİM ve İVOGSAN yönetimleri denetliyor” deniyor ama hepimiz biliyoruz ki, işçilerin çalışma koşulları ve sorunları onları denetledikleri konular arasına girmiyor.
İŞÇİNİN CANI PAHASINA BÜYÜME
Denetimsizlik, çalışma yaşamında kuralsızlık ve aşırı kar hırsı maalesef  yirmi işçi kardeşimizin yaşamına mal olmuş durumda. Yirmi yaşanmamış ve yarıda kalmış hayat, geride bıraktıkları ve sevdikleriyle vicdanlarımızı kanatmaya devam edecek.
İki yıldır yıl sonlarında açıklanan ekonomi rakamları ile krize rağmen Türkiye ekonomisinin büyüdüğü söyleniyor. Ama ne pahasına? OSTİM ve İvedik’te yaşanan patlamalarda  yaşamını kaybeden  20 işçinin hayatı pahasına bir büyüme olduğunu gördük. Daha önce yine OSTİM’de,  Davutpaşa’da, maden ocaklarında, tekstil atölyelerinde, inşaatlarda, patlamalarda, çökmelerde, yangınlarda, sel basmalarında yaşamını yitiren onlarca işçinin yaşamını yitirmesi pahasına bir büyümedir bu. Kot taşlama işçilerinin gencecik yaşlarda yaşamlarının solması pahasınadır bu büyüme.

HER İŞ KAZASI PLANLI BİR CİNAYETTİR
Mevzuattaki işçi sağlığı ve güvenliği kavramı “iş sağlığı ve güvenliği” olarak değiştirilmesi, devletin esas olarak işçi sağlığıyla değil, iş güvenliğiyle ilgilendiğini bir kez daha gösterdi. Tabii ki bu anlayışla işçi sağlığı ve güvenliğinin sağlanması mümkün görünmemektedir. Bu nedenle her iş kazası bir planlı iş cinayetedir.
OSTİM ve İvedik’de çalışma koşulları hepimizin malumu. Denetim yok. Birçok işçinin sigortası ödenmiyor. Sendika zaten hak getire. Asgari ücretin dahi uygulanmadığı iş yerleri bulunuyor. Asgari geçim indirimini pek çok patron cebe indiriyor.
Organize sanayi bölgeleri zaten işçilerin örgütlenmesinin engellenmesi, denetiminden muaf tutulması ve işçilik maliyetlerinin en aza indirilmesi amacıyla oluşturulmuştur. Ekonomi büyüyor, ama tersine istihdam küçülüyor, işçinin emekçinin yaşam standardı gün geçtikçe geriliyor. Biz emekçilere,  1800’lü yılların kölelik gibi çalışma koşulları dayatılıyor. Güvenceli iş ve güvenli gelecek isteyen emekçilere tahammül gösteremeyip saldıranlar, işçi sağlığı ve güvenliğini de sağlamıyorlar.
 

İŞÇİLER DENETİMİ ÖRGÜTLENEREK SAĞLAYABİLİR
Ama bu durumun böyle gitmeyeceği de açık. Artık başta hükümet olmak üzere yetkililerin işçi sağlığı ve güvenliği konusunda bir anlayış değişikliğine gitmesi ve iş cinayetlerini durduracak tedbirleri alması, gerekli yasal düzenlemeleri acilen yapması gerekmektedir.  İşçiler “Acaba bugün akşam evime sağ dönecek miyim?” endişesi taşımak istemiyorlarsa, denetimleri kendi kurdukları komisyonlar/komiteler aracılığı yapmalılar. Bunun için örgütlenmeleri gerekiyor. Ancak bu şekilde çalışma ve yaşam koşullarını düzeltebilirler.  OSTİM ve İvedik gibi küçük atölyelerden oluşmuş sanayi sitelerinde tek tek küçük atölyelerde bunu sağlamak zor olabilir. Ancak nasıl OSTİM ve İvedik patronları kendi aralarında örgütlü ise işçilerin de tüm sanayide örgütlenecek bir yol bulmaları gerekiyor. Geçmişte sanayi sitelerinde bu tip örgütlenme girişimleri vardı ve şimdi onların deneyimlerinden yola çıkılarak bu sağlanılabilir. Biz Emek Partisi (EMEP) Yenimahalle İlçe Örgütü olarak bu konuda işçi ve emekçilere her türlü desteği vermeye, tüm deneyimlerimizi paylaşmaya hazırız.
* Emek Partisi Yenimahalle İlçe Başkanı

evrensel.net

ÖNCEKİ HABER

MEB: Şubat ayında öğretmen ataması yok

SONRAKİ HABER

OSTİM'de patlayan neydi? -3- OSTİM’siz bir OSTİM yazısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...