02 Nisan 2012 18:20

İşçiler SGK’yı göreve çağırıyor

Özkanlar Demir Çelik fabrikasında taşeron olarak çalıştırılan işçiler daha önce fabrikada uygulanan ve müfettiş denetimlerinin ardından kısmen kaldırılan, “Primleri asgari ücretten yatırma”, “Mesaileri elden verme” gibi uygulamaların devam ettiğini ifade etti.HABER OLUNCA KISMEN DÜZELDİFabrikada daha

İşçiler SGK’yı göreve çağırıyor
Paylaş
Turan Kara

HABER OLUNCA KISMEN DÜZELDİ

Fabrikada daha önce de ücretler asgari ücret üzerinden gösterilip kalan kısmı elden veriliyor ve sigorta primleri de asgari ücretten yatırılıyordu. İşçiler fabrika genelinde yapılan bu uygulamanın Evrensel’de çıkan haberlerden ve müfettiş denetimlerinden sonra kadrolu işçilerde kaldırıldığını ancak taşeron işçilerde devam ettiğini belirtti. Patronun, bakım, ocak altı, çelikhanenin bir kısmı ve haddehanenin bir kısmında taşeron olarak gösterilen işçilerde bu uygulamaları sürdürdüğünü söyleyen işçiler, birkaç kişinin isimsiz ihbarlarla çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğünü bilgilendirdiklerini ancak müfettişlerin bu arkadaşların ismini ve sosyal güvenlik numaralarını sorması üzerine işten atılma endişesiyle bu bilgileri veremediklerini kaydetti. İşçilerin ifadesine göre; 10.12.2011 tarihli ve 26484 nolu dosya numarasının müdürlükçe takip edilmesi gerekiyor.

ASIL İŞVEREN SORUMLU

Konuyla ilgili görüştüğümüz işçiler, Logo ve Gürokul adlı iki taşeron firmanın bahsi geçen uygulamaları sürdürdüğünü belirtirken, “Bu firmaların birinde banka üzerinden hiç para verilmiyor, ücretin hepsi elden veriliyor. Aldığımız ücretler asgari ücret gösteriliyor. Diğerinde ise asgari ücret kadarı bankaya yatırılırken gerisi elden veriliyor” diye konuştu. İşçiler asıl işverenin de taşeron işverenin uygulamalarından sorumlu olduğunu, Özkanlar Demir Çelik işletmesinin bu uygulamaları ortadan kaldırması gerektiğini ifade etti. “Taşerona bizim üzerimizden ödenen paralar da bize verilerek daha huzurlu bir çalışma ortamı yaratılabilir” diyen işçiler kadrolu çalışmak istediklerini söyledi.

GÜNDE 12 SAAT

Fabrikada günde 12 saat 5 gün çalıştıklarını, kalan 2 günün hafta tatili olarak gösterildiğini belirten işçiler, patronun “Sendika filan istemeyin, her türlü isteğinizi ve ihtiyacınızı karşılayacağım” dediğini söylüyor. İşçiler, fabrikanın özellikle haddehane bölümünde çalışma koşullarının oldukça ağır olduğunu söylüyor. Fabrikada çelikhane bölümünde çalışan işçilerin büyük bir çoğunluğu daha önce İDÇ, Ege Çelik, Ege Metal gibi işyerlerinde çalışmış ve işvereni hak gasplarına karşı dava etmiş işçiler. Bu işçiler davaların kaybedilmesinde o dönemki sendikalarının (Türk Metal) işverenle ortak hareket etmesinin etkisi olduğunu düşünüyorlar. İşçiler işverenin verdiği sözü tutmasını, ücretlerinin ve mesailerinin eksiksiz olarak yatırılmasını, primlerinin gerçeği yansıtmasını istiyor. Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İzmir Bölge Müdürlüğünü de göreve çağıran işçiler sorunlarının çözülmesini bekliyorlar.
(İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Li Fung önünde eylem sürüyor

SONRAKİ HABER

Asıl niyeti dünya alem biliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...